Vanreusel: “Vettaks niet op industrie afwenden”

Een studie van de UGent wijst uit dat een belasting van 10 procent op vetrijke snacks, snoep en suikerhoudende dranken, de staatskas zo'n 2,2 miljard euro kan opleveren op 20 jaar tijd. Dit zowel door directe inkomsten als door het uitsparen van uitgaven in de gezondheidszorg.

hamburgerMocht het zover komen, is dat slecht nieuws voor de snackfabrikanten, die in Limburg goed vertegenwoordigd zijn. Paul-Emmanuel Vanreusel, gedelegeerd bestuurder van Vanreusel Snacks in Hamont-Achel (omzet: 40 miljoen), denkt dat de maatregel niet veel zal uithalen. "Gezonde voeding begint bij de opvoeding door de ouders en in de scholen," zegt hij. "Zij moeten ervoor zorgen dat jongeren evenwichtig eten. Wij beweren zeker niet dat je elke dag een curryworst of hamburger moet eten. Integendeel zelfs. Het is dan ook jammer dat er opnieuw een voorstel op tafel komt dat via de belastingen de industrie treft. Terwijl wij niet de verantwoordelijke zijn. Men zou veel beter de gezondheid en beweging extra promoten, in plaats van ons te straffen."

Vanreusel vindt dat snacks en snoep ergens ook positief zijn voor ons welzijn. "Af en toe een snoepje of een snack eten, geeft een emotionele boost," vindt hij. "Het kan deugd doen. En dan spreek ik nog niet van het fungehalte en het sociale aspect als een familie frietjes gaat halen of bakken. Dan is het feest. Een keer per week zondigen kan zeker geen kwaad. Dat behoort zelfs tot ons cultureel erfgoed."