Nieuws Limburg Verboden naar Spelen te kijken op werk

Verboden naar Spelen te kijken op werk

Verboden naar Spelen te kijken op werk

Nu de Olympische Spelen op gang zijn gefloten, volgen miljoenen mensen wereldwijd de gebeurtenissen op de voet. Ook tijdens het werk worden de topwedstrijden via internet en tv al dan niet stiekem, bekeken. Maar mag dat eigenlijk wel?

Bij de NMBS kent men zijn pappenheimers. Daar werden de werknemers enkele weken geleden al opgeroepen om tijdens het werk niet naar de Olympische Spelen te kijken. Maar ook elders krijgt de productiviteit een flinke knauw als er grote sportevenementen op de kalender staan. Zeker nu alle beelden ook gratis via internet te volgen zijn, betalen veel werkgevers loon voor uren waarop niets gepresteerd wordt. Kan dat zo maar?

“Als werknemer ben je uiteraard verplicht om je werk zorgvuldig, eerlijk en nauwkeurig te verrichten, op tijd, plaats en wijze zoals is overeengekomen”, stelt Tom Arts , vennoot arbeidsrecht bij het kantoor Arts, Cleeren en Vennoten in Genk (foto). “Je moet je bovendien schikken naar de bevelen en instructies van de werkgever. Concreet betekent dit: tijdens de arbeidsuren moet je werken en niet via het internet naar de Spelen kijken.”

E-mail

De computer die ter beschikking wordt gesteld, is bovendien een werkinstrument dat in het algemeen niet voor privé-redenen mag worden gebruikt. “Elke werkgever mag dan ook vrij de regels bepalen over het gebruik van deze werkinstrumenten en de beperkingen hierop”, weet Sabrina Fiorelli , advocate arbeidsrecht bij datzelfde kantoor. “Dit geldt ook voor het internet- en e-mailgebruik via deze werkinstrumenten of via het netwerk van de werkgever.”

Bij de controle hierop, dient de werkgever zich wel aan bepaalde regels te houden. “Die zijn grotendeels vastgelegd in een CAO en dienen voor de bescherming van de privacy”, aldus nog Sabrina Fiorelli. “De werknemers dienen sowieso vooraf geïnformeerd te worden over de controlemaatregelen en de doelstellingen ervan.”
Wat ook kan, is de betrokken websites tijdelijk blokkeren. “Maar dat is vaak tijdrovender dan controleren”, besluit Arts. Naar de reizigers heeft de NMBS alvast voldoende ervaring met blokkeren en controleren…

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.