Bart-Hiemeleers-Genker-Plantencentrum

Wondernemer Bart Hiemeleers, Genker Plantencentrum

"Wij blinken uit met onze 4.400 verschillende soorten planten"

Het zijn moBart Hiemeleers Genker Plantencentrummenteel drukke tijden voor Bart Hiemeleers, zijn 23 voltijdse medewerkers en 50
uitzendkrachten in het Genker Plantencentrum. Zeven dagen op zeven brengen ze liefst 4.400 verschillende soorten planten aan de man. “Zo’n assortiment vind je nergens in de Benelux. Dagelijks voeren wij verse planten aan uit alle ho
eken van Europa om kwaliteit aan een voordelige prijs te kunnen garanderen.”

De geschiedenis van het Genker  Plantencentrum gaat terug tot 1993. Bart Hiemeleers begon toen een zaak die intussen uitgegroeid is tot een kmo met het grootste assortiment van planten in de Benelux. “Stelselmatig zijn we gegroeid in oppervlakte van 1 naar 2 ha met daarnaast nog een parking die 600 plaatsen telt,” becijfert Hiemeleers. Zijn onderneming stelt vandaag 23 voltijdse personeelsleden aan het werk met in het hoogseizoen nog eens 50 uitzendkrachten extra onder wie veel jobstudenten. “Wij zijn een multicultureel bedrijf en daar ben ik best trots op. Vele nationaliteiten zijn hier aan het werk, een afspiegeling van zoals Genk is. De klanten vinden dat fijn.”

Waarmee maken jullie het verschil tegenover de concurrentie?

“Door een puur plantencentrum te zijn en ons enorm assortiment aan tuinplanten. Ons doel is om uit te blinken met onze tuinplanten en hier een parkgevoel te creëren. Daarnaast is er nog een grote keuze op vlak van potterie, potgrond, bloembakken, sproeistoffen ... Kortom, alles wat rechtstreeks  met planten te maken heeft.”

De opkomst van de e-commerce lijkt op jullie geen vat te hebben. Hoe doen jullie dat?

Panorama serre 2012 EUR“Door onder meer veel in te zetten op beleving.  Toch zeker de jongste jaren. Ook maken wij er een punt van om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren. Bij elke plant staat een infobord met alle  info over bloeiperiode, kleur, verzorging …  Daar zijn we redelijk uniek in. Iedereen kan hier zijn eigen tempo bepalen om planten te kopen. Ze zien er niet op om hier enkele uren te vertoeven. En natuurlijk wil je planten eerst zien voordat je ze koopt. Dat doe je niet via het internet.”

Jullie kweken zelf geen planten maar zetten alles op aankoop ervan. Waarom?

“Wij kopen alles rechtstreeks bij de kwekers aan. Dagelijks voeren wij verse planten aan vanuit België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland …  en vooral Nederland. Dat is toch het grootste land op vlak van plantenkwekerijen. Wij regelen zelf het transport. Op die manier kunnen wij kwaliteit aan een scherpe prijs garanderen. Per week gaan we langs bij 200 verschillende kwekers waardoor ons keuze-aanbod heel groot is.”

Wat mogen we in de toekomst nog van het Genker plantencentrum verwachten? Nog eens groeien met 1 ha?

Genker plantencentrum“Dat is niet de bedoeling,” lacht Hiemeleers. “Wel willen wij nog meer inzetten op beleving. Doel is om kinderen, die hier regelmatig met de school komen voor educatieve activiteiten, nog meer met het groen te betrekken. Ik denk dan het aanbrengen van een vlinder- en bijvriendelijke tuin. Wij willen de kinderen prikkelen. Dat zijn ideeën voor enkele jaren.”

Welke planten doen het goed tegenwoordig?

“Alles wat eetbaar is. Groenten, kruiden, kleinfruit, fruitbomen … hebben de afgelopen jaren een boost gekregen. Wij merken dat veel ouders graag met de kinderen iets in de tuin willen doen. Samen genieten van bloemen en planten. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen.”

April en mei zijn de absolute topmaanden, maar wat doen jullie één keer als Allerheiligen achter de rug is?

“In het najaar zijn onze klanten vooral bezig met het aanplanten van vooral hagen en bomen. Maar vanaf half december tot 31 januari sluiten wij. Niemand werkt dan in de tuin. Zelf zijn wij zijn dan wel nog actief hier, maar dan vooral met de voorbereiding op het nieuwe seizoen.”

Genker Plantencentrum
Hengelhoefstraat 118
3600 Genk
089 32 25 68
www.genkerplantencentrum.be

logo gpc 2015