Nieuws Mechelen Bier Central opent in vroegere De Met op Mechelse Grote Markt: “33 bieren op vat, 333 uit het flesje”

Bier Central opent in vroegere De Met op Mechelse Grote Markt: “33 bieren op vat, 333 uit het flesje”

Bier Central opent in vroegere De Met op Mechelse Grote Markt: “33 bieren op vat, 333 uit het flesje”

MECHELEN – Elke dag een ander biertje kunnen drinken, zelfs in een schrikkeljaar. Dat is het motto van Peter De Clerck (52), bezieler van Bier Central. De horecaondernemer hoopt eind dit jaar zijn vierde café-brasserie te openen op de Grote Markt van Mechelen. Door zijn samenwerking met brouwerij Het Anker kan hij die uitbaten in het vroegere pand van De Met. De brouwerij werkt ook aan een nieuwe toekomst voor het naastgelegen Ankercafé.

Oost-Vlaming Peter De Clerck is gepokt en gemazeld in de horeca. Al meer dan een kwarteeuw is hij actief in de sector. Sinds 2000 in Antwerpen, waar hij op De Keyserlei drie zaken op een rij heeft: The Duke of Antwerp en Kelly’s Irish Pub en sinds 2012 zijn eerste Bier Central. Eind 2018 opende hij een vestiging van het concept op de Gentse Botermarkt. Zijn ambitie: in elke centrumstad eentje openen. “Maar wat er toen kwam, weten we allemaal: corona”, zegt hij.

Altijd vier Mechelse bieren op vat

Het venijnige virus zette een rem op de plannen, maar ambitie is niet te temperen. De zaken draaien opnieuw op volle toeren. Jaarlijks gaat er bijna een half miljoen liter bier over de toog. “In de zoektocht naar locaties spraken we brouwerijen aan. We zijn een concept waar brouwerijen van houden. Volgende maand openen we een vestiging in de Anspachlaan in Brussel en we waren ook al even naar Mechelen aan het kijken”, vertelt De Clerck.

Door de samenwerking met Het Anker kruiste het prachtige pand op de Grote Markt zijn pad. Hij huurt De Met van de brouwerij. “Met de Gouden Carolus Tripel, de Gouden Carolus Classic en uiteraard Maneblusser hebben we hun drie bekendste bieren vast op de tap. Daarnaast is er nog een wisseltap voor hun seizoensgebonden bieren. Ook hun whisky’s kun je bij ons overigens degusteren.”

 

De panden van het Ankercafé en De Met staan al lange tijd leeg. — © Dirk Vertommen

En daar blijft het niet bij in zijn walhalla voor bierliefhebbers. “In totaal hebben we 33 bieren op vat en nog eens 333 uit het flesje. Zo kun je elke dag een ander biertje drinken, zelfs in een schrikkeljaar”, zegt Peter De Clerck. Zijn liefde voor bieren combineert hij in Bier Central met typische Belgische (bier)gerechten. Denk daarbij aan balletjes in tomatensaus, Gentse waterzooi, vol-au-vent en stoofvlees. “Dat wordt allemaal in huis gemaakt, dat is een van onze sterke punten. We bereiden alles centraal in Antwerpen.”

Om je een idee te geven: vijf ton stoofvlees gaat er ieder jaar in Bier Central door de magen en nog eens tienduizend puntzakken friet, de toppers. “Maar we hebben ook fingerfood en pasta. We zijn een café met een enorme keuze aan bieren waar je een volwaardige maaltijd kunt krijgen”, zegt de ondernemer.

Beleving staat centraal in de vestigingen van Bier Central. — © Hilde Collier

Het streefdoel voor de opening in hartje Mechelen is midden december. “Ik ben aangenaam verrast door de stad en het leven dat er is. Een van mijn tantes woonde indertijd in Mechelen. Als kind kwam ik er al en ik heb daar toch een neerwaartse evolutie gezien, terwijl ik nu een positieve zie”, vertelt De Clerck.

“Voor Ankercafé lopen gesprekken”

Aanvankelijk was brouwerij Het Anker van plan om zelf een brasserie te openen in De Met rond een van zijn bieren. “Maar post-corona, de moeilijke zoektocht naar personeel in de horeca en de energiecrisis hebben ons meer teruggeplooid op onze kernactiviteit: bier brouwen, distilleren en verkopen”, zegt Hans Rubens van Het Anker.

De brouwerij gelooft in het project. “Het is een trekker voor de Grote Markt. Er wordt ook geïnvesteerd in een grondige renovatie. Het gaat om meer dan gordijnen wassen”, vertelt Rubens. Zelf heeft de brouwerij ook het vroegere Ankercafé er vlak naast een tijdje geleden te huur gezet. “Dat pand is volledig gestript. Er lopen gesprekken met kandidaat-huurders.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.