Team CTM Motorhomes Foto: Joren De Weerdt

CTM Motorhomes opent splinternieuwe toonzaal en werkplaats: “Klanten willen een villa op wielen”

Hoewel de markt zich ondertussen wat stabiliseert, kende de verkoop en de verhuur van motorhomes de afgelopen tien jaar een enorm succes. Volgens verkeersveiligheidsinstituut Vias werden in 2021 bijna 5.400 nieuwe motorhomes ingeschreven in België. Dat zijn er dubbel zoveel dan in 2011. Die trend voelt men ook bij CTM Motorhomes in Koningshooikt. Hun vorige vestiging in Berlaar barstte uit haar voegen en dus opende het bedrijf begin deze maand een splinternieuwe toonzaal en werkplaats aan de Sander De Vosstraat in Koningshooikt.

Zaakvoerder Tommy Ceulemans (45) heeft al heel zijn leven een passie voor auto’s. “Ik werd aangestoken door mijn nonkel Marc. Hij had een bedrijf dat racewagens bouwde voor op het circuit. Ik spendeerde al mijn vrije tijd in het bedrijf van mijn nonkel en ging er in 2000 uiteindelijk ook werken. Vandaar ook de oorsprong van de naam CTM, dat stond voor Ceulemans Tommy en Marc. Maar omdat die naam al bestond, werd het officieel ‘Ceco Tuning en Motorsport’.”

In 2001 moest CTM het pand dat ze huurden verlaten en kregen ze het voorstel om met de verhuur van motorhomes te starten. Dat werd op relatief korte tijd een groot succes. In 2005 stopte CTM zelfs met de bouw van racewagens en concentreerde het zich volledig op motorhomes. Ondertussen was CTM verhuisd naar Berlaar.

Nieuw gebouw met toonzaal en werkplaats

“In onze zaak aan de Aarschotsebaan in Berlaar Heikant hadden we echter geen toonzaal en weinig plaats. Daarom was ik al een tijdje aan het uitkijken naar een nieuwe locatie. In oktober 2022 besloten we om het bestaande gebouw in de Sander De Vosstraat, hier in Koningshooikt, af te breken en een volledig nieuwe toonzaal en werkplaats te bouwen. De afwerking van het gebouw hebben we voor 95% helemaal zelf gedaan. Sinds begin november heeft CTM Motorhomes hier zijn nieuwe stek”, legt Tommy uit.

 

Televisie en internet

In de grote toonzaal staan een tiental motorhomes. Van kleinere basismodellen zoals de Volkswagenbusjes tot grotere, luxueuze ‘huizen op wielen’ van 7,5 meter lang. Naast de verhuur en de verkoop doet CTM in de eigen werkplaats ook alle mogelijke aanpassingen aan de motorhomes van hun klanten. “Een televisie plaatsen, een nieuwe slaapkamer, noem maar op. We passen alles aan volgens de behoeften van onze klanten”, zegt Tommy. “Wij verkopen een zestal merken uit het middensegment. De hele grote mobilhomes van meer dan 8 meter lang hebben we niet in ons gamma.”

 

Nieuw publiek

Momenteel rijden er meer dan 65.000 motorhomes rond in België. Dat is heel veel in vergelijking met vroeger. “Dat komt enerzijds door de boost die onze sector kreeg tijdens de coronacrisis. Een motorhome was toen zo goed als de enige manier om op reis te gaan. Maar anderzijds is ook het cliënteel enorm veranderd. Vroeger hadden we vooral kampeerders, maar de voorbije jaren zijn er steeds meer mensen die luxe verwachten in hun motorhome. Mensen willen een villa op wielen. Tegenwoordig zijn airco, een toilet, een douche en een degelijk bed standaard. Dan zijn er nog de opties zoals een televisie, satelliet, internet, een microgolfoven, … Die kunnen zelfs werken zonder dat je motorhome is aangesloten op het elektriciteitsnet. Al die opties bouwen wij zelf in de motorhomes. Ook onderhoud en herstellingen doen wij hier. Onze klanten zijn ook jonger geworden. Vroeger waren het vooral mensen die met pensioen waren. Nu zijn er ook klanten van 30 tot 40 jaar. Een ander groot segment is de sportsector. Veldrijders en motocrossers hebben tegenwoordig bijna allemaal een eigen motorhome.”

 

Prijskaartje

Met een motorhome kan je al de baan op met een rijbewijs B. “Je zit wel dicht tegen de limiet van het toegelaten gewicht. Heel veel bagage mag je niet meenemen. Een rijbewijs C is dus altijd nuttig. Een motorhome kan je kopen vanaf 65.000 euro. Wanneer je een grotere en luxueuze versie wil, dan loopt dat bedrag op tot boven de 100.000 euro. De meest verkochte motorhomes zijn die van 7 meter of 7,5 meter. Dan heb je een ruime zithoek, een keukentje, een grote frigo met vriesvak, een badkamer met douche, een toilet en een slaapkamer. Boven de zithoek kan je het plafond laten zakken zodat je een extra tweepersoonsbed hebt. Wie een motorhome wil huren, betaalt tussen de 690 en de 1.400 euro per week afhankelijk van het seizoen en de grote van de motorhome.”

Naar de toekomst toe wil CTM verder doorgroeien en zijn aanbod vergroten. ”Ik droom er ook van om nog meer naar op maat gemaakte motorhomes te kunnen evolueren. Dat zal vooral afhangen of we daar voldoende personeel voor vinden”, zegt Tommy.

CTM Motorhomes vind je in de Sander De Vosstraat 139 in Koningshooikt.

www.ctmmotorhomes.be