bosq

Bosq wil lokaal hout opwaarderen

MECHELEN - Het Mechelse meubelbedrijf Bosq presenteert op de Biënnale Interieur in Kortrijk samen met Stadshout.be de eerste tafels die werden gemaakt van de platanen van de Antwerpse leien. Het bedrijf wil het gebruik van lokaal hout opwaarderen.

"De eerste tafels zijn eindelijk klaar", zegt Bert Leysen van Bosq. "En we hebben ook al parket van hetzelfde hout. In principe kunnen we van het beschikbare hout 75 tafels van 5 cm dik en 2.000 à 3.000 m² parket van 4 mm dik maken. 20 tafels en 500 m² parket zijn al klaar. Het hangt er nu een beetje van af hoeveel interesse er is. Is er meer vraag naar parket, dan maken we daar meer van, en anders worden het meer tafels."

Het parket van het platanenhout heeft een rustieke look. "Het is roodbruin, niet te druk."

Met het verwerken van het stadshout - in samenwerking met Stadshout.be - speelt Bosq in op een aantal recente evoluties. "In de eerste plaats is er de teloorgang van de Belgische meubelindustrie zoals we ze vroeger kenden, met tal van bedrijven die massaal meubelen produceerden. Nu is het bijna allemaal maatwerk. Interieurarchitecten komen ons steeds vaker vragen naar aparte meubelen van lokaal hout. Ze informeren wat wij aan hout ter beschikking hebben, om daaruit iets unieks te creëren. Dat is de boodschap die we willen meegeven op de Biënnale Interieur: we willen werken met lokale grondstoffen en de meubelen die we ervan maken labelen als stadshout. De korteketeneconomie stimuleren. Het vermelden van de oorsprong van de grondstof is belangrijk. Lokaal hout moet opgewaardeerd worden."

De tafels van het Antwerpse stadshout zullen gemiddeld 2.000 euro kosten. "Dat is niet te veel voor zo'n exclusief stuk. De bewerking is wel duur en arbeidsintensief, maar de grondstof is goedkoop. Als wij de Antwerpse platanen niet hadden gekocht, zouden ze verwerkt zijn tot brandhout."

De samenwerking van Bosq met Stadshout.be is al bekend geraakt. "Andere parken die bomen willen kappen, hebben al contact met ons opgenomen. We gaan bomen verwerken uit de dierentuin en uit de plantentuin van Meise. Op de meubelen wordt de oorsprong steeds vermeld, en dat geeft de stukken extra waarde."