Money,Bag,With,The,Word,Fine,And,The,Judge’s,Hammer. Foto: Shutterstock

Bedrijven riskeren voortaan boete als ze regels rond overheidsopdrachten niet naleven

Ondernemingen die de regels rond overheidsopdrachten niet naleven, riskeren binnenkort een boete van 4.800 tot 56.000 euro. De Kamer heeft daarvoor woensdag het licht op groen gezet. Enkel N-VA onthield zich bij de stemming.

Bedrijven die aangesteld worden voor een overheidsopdracht mogen die opdracht niet integraal uitbesteden aan een andere onderneming. Ook 'lange aannemingsketens', waarbij de onderaannemers aanbesteden aan nog meer onderaannemers, kunnen niet.

Tot nog toe kon de overheid in die gevallen enkel de opdracht eenzijdig verbreken, maar binnenkort hangen er ook sancties aan vast. Ondernemingen die een van beide verboden aan hun laars lappen, riskeren een boete van 600 tot 7.000 euro, door de opdeciemen goed voor bedragen tussen 4.800 en 56.000 euro. De bedrijven kunnen daarnaast drie tot vijf jaar lang uitgesloten worden van het meedingen naar overheidsopdrachten.

De wijzigingen werden via amendementen vast gehangen aan het nieuw sociaal strafwetboek dat woensdag groen licht kreeg van de plenaire vergadering van de Kamer, de laatste van de legislatuur.

Het ontwerp van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) breidt onder meer ook de mogelijkheden van de sociale inspectie om discriminatie op de arbeidsmarkt te bestrijden uit, en voert strengere regels in voor de verhuissector. In die sector wordt de aannemingsketen beperkt, zodat een opdracht niet langer onbeperkt aan onderaannemers kan worden uitbesteed. Door zo'n complexe ketens is het immers vaak niet duidelijk wie aansprakelijk is voor wantoestanden.