Tankstations Maes Foto: Jonas Lampens, RR

Broers Maes verkopen hun levenswerk: uitbater tankstations in alle stilte overgenomen door Nederlandse speler

De broers Dirk en Luc Maes, eigenaars van de tankstations Maes, hebben hun aandelen verkocht aan het Nederlandse Hametha. Dat bevestigt Gilbert van Rens, de nieuwe CEO van het bedrijf. De deal werd in alle stilte afgesloten. Voor de dagelijkse werking en het personeel van de Bornemse brandstoffenleverancier verandert er niets.

Dirk (63) en Luc (58) Maes, tot voor kort co-CEO’s van het bedrijf, zijn de zonen van oprichter Jef Maes. Sinds de broers in de jaren tachtig in het bedrijf zijn gestapt, is Maes uitgegroeid tot de belangrijkste onafhankelijke uitbater van tankstations in ons land. Het ‘Maes-netwerk’ bestaat vandaag uit ruim driehonderd tankstations in heel België: niet enkel onder het eigen Maes-merk, maar ook op naam van Esso en Shell.

De broers bereikten eerder deze maand een akkoord over een aandelenverkoop aan Hametha, een bedrijf dat in Nederland zo’n 175 tankstations uitbaat onder de naam De Haan. Het is ook een belangrijke speler in de tankopslag van brandstoffen en chemicaliën, onder de naam Standic. In 2019 investeerde het bedrijf nog 200 miljoen euro in een nieuwe terminal in de Antwerpse haven. Hametha is net als Maes een familiebedrijf waar inmiddels de derde generatie aan de slag is. Het heeft wel een pak meer werknemers, ruim 1.250. Bij Maes werkt een zestigtal mensen.

Gilbert van Rens, sinds 2017 actief bij Maes, is aangesteld als de nieuwe CEO. Hij bevestigt de aandelenverkoop. “Dirk komt in de buurt van de pensioengerechtigde leeftijd. Luc is wel iets jonger, maar ze hebben allebei erg drukke jaren achter de rug. Ze vonden het een mooi moment om het wat rustiger aan te gaan doen. Omdat het bedrijf te groot was geworden om door hun kinderen geleid te worden, zijn ze op zoek gegaan naar een overnemer.”

Jobzekerheid

De aandelentransactie verliep geruisloos en ook nu willen de broers Maes liever niet te veel aandacht geven aan de verkoop. “Omdat er eigenlijk helemaal niets verandert”, zegt Gilbert van Rens. “We blijven zelfstandig actief vanuit Bornem en behouden de naam Maes. Voor alle medewerkers is er jobzekerheid. Meer nog: we zijn recent een aanwervingscampagne gestart met zeven nieuwe vacatures.”

De familie Maes verdwijnt ook niet volledig uit het bedrijf. “De dochter van Dirk, Steffi, had al een managementfunctie, haar broer Yves overzag mee de technische projecten. Zij blijven gewoon op post.”

 

 

Dirk en Luc zelf blijven nog een tijdje aan de slag bij Maes om de overdracht te overzien. “Nog minstens tot het einde van dit jaar, maar indien nodig kan dat ook langer zijn.”

Pionier in onbemande pompen

Maes werd in 1965 opgericht door Jozef ‘Jef’ Maes. Hij startte in Bornem met de verkoop van smeerolie aan garages en bedrijven. Niet veel later ging hij ook stookolie leveren aan huishoudens. In de loop van de jaren zeventig opende Maes zijn eerste tankstations: het bedrijf zou uitgroeien tot pionier in onbemande, automatische pompen.

In de jaren tachtig kwam eerst Dirk aan boord en wat later ook Luc. Het netwerk van tankstations breidde gestaag uit en kwam in 2013 in een eerste echte stroomversnelling terecht, toen Maes een kleine veertig Esso-stations overnam in Antwerpen en Vlaams-Brabant. In de jaren daarna volgden overnames in de rest van Vlaanderen en in 2018 kwam de grootste slag voor het familiebedrijf: toen kreeg het alle 156 tankstations van Octa+ in handen, een verdubbeling van het netwerk op dat moment.

Maes – officieel Etablissementen J. Maes & Zonen – haalde in 2021 een omzet van ruim 1 miljard euro en noteerde bijna 5,2 miljoen euro winst. Eerder dit jaar sloot het bedrijf nog een samenwerking met Sparki, een Antwerpse producent van ultrasnelle laadpalen, om dit jaar ruim honderd laadpalen te installeren in hun tankstations.