themabeeld  thema werk , job , personeel gezocht ,

Brusselse en Oost-Vlaamse kmo’s hebben grootste aanwervingsplannen tijdens tweede kwartaal

De tewerkstellingsintenties van Brusselse kmo-werkgevers voor het tweede kwartaal van 2024 zijn opnieuw hoog. Samen met de kmo’s van Oost-Vlaanderen zijn hun aanwervingsintenties het hoogst: 42% zegt personeel te gaan aanwerven voor eind juni. Dat blijkt uit de meest recente kmo-bevraging van SD Worx.

Eén op drie kmo's in ons land heeft plannen om nieuwe mensen aan te werven, blijkt uit het onderzoek van SD Worx. Vooral Brusselse en Oost-Vlaamse kmo's hebben grote tewerkstellingsintenties. In de Brusselse regio gaat het om zo'n 40 procent van de bedrijven. In Oost-Vlaanderen is dat 42 procent. Slechts 7 procent van de bedrijven overweegt mensen te laten gaan de komende maanden. Bij ongeveer de helft van de bedrijven gaat het om vervangen. Maar liefst 62 procent van de kmo's geeft aan dat het om een uitbreiding van het personeelsbestand gaat.

De cijfers zijn gelijkaardig aan dezelfde periode vorig jaar, klinkt het nog. Enkel in de bouw- en industriesector namen de tewerkstellingsintenties af.

“Dit is positief nieuws. Brusselse en Oost-Vlaamse kmo’s springen er dit kwartaal positief uit, met de grootste aanwervingsplannen en de laagste ontslagintenties. Kmo’s in Brussel hebben het minst last van lang openstaande vacatures (slechts 13%): het gaat dus in hoofdzaak om een nieuw aanbod van jobs", zegt SD-Worx kmo-adviseur Annelies Rottiers. "Maar intenties vertalen zich niet onmiddellijk in realiteit; de jobs invullen is een grote uitdaging. 2023 was een moeilijk jaar voor onze Belgische kmo’s om extra tewerkstelling te creëren.”

“Kmo’s willen voor een stuk flexibiliteit inbouwen in hun personeelsbestand", legt ze nog uit." Eén op de drie (33%) van de kmo’s verwacht een toename van de hoeveelheid werk in het volgend kwartaal... Een op tien (11%) verwacht een afname van het werk dit kwartaal. Dit is beter dan vorig kwartaal: toen verwachte nog 16% een afname. Men blijft dus voorzichtig op middellange termijn: slechts een kwart (27%) verwacht een toename van de tewerkstelling tegen eind 2024.”