themabeeld  thema verkeer , anpr camera Foto: Marc Herremans - Mediahuis

Cameraschild beveiligt industriepark Mechelen-Noord extra: “Hoopvol hardnekkig probleem te keren”

Met de installatie van twee nieuwe ANPR-camera’s in 2024 legt de stad een cameraschild rond het industriepark Mechelen-Noord. Met de twee camera’s aan de toegangen van het bedrijventerrein komt het stadsbestuur tegemoet aan een vraag van de vzw Industrie Mechelen-Noord.

Eerder dit jaar vroeg de vzw naar een structurele oplossing voor de diefstallen op het industrieterrein. Vaak gaat het om ladingdiefstallen van opleggers, vrachtwagenonderdelen of om het leeghalen van mazouttanks. “De oplossing die er is gekomen is uitgedokterd in constructief overleg tussen politie, stad en onze vzw. Ik ben bijzonder hoopvol dat we hiermee het hardnekkig probleem van deze terreinspecifieke criminaliteit kunnen keren”, zegt Stefaan Van Thielen, voorzitter van de vzw Industrie Mechelen-Noord.

Op dit moment wordt de zone enkel afgeschermd door ANPR-camera’s in de Blarenberglaan, op de Antwerpsesteenweg aan de R6 en in de Koning Albertstraat, op de grens met de bebouwde kom van deelgemeente Walem. Door de plaatsing van twee extra camera’s dekt de stad alle in- en uitritten van het bedrijvenpark af: de ene komt aan de toegang van het bedrijventerrein in de Generaal de Wittelaan, de andere aan de Schaliënhoevedreef.

Ook bewegingen van personen

“Hiermee worden alle bewegingen van voertuigen uitgerust met nummerplaten van en naar de industriezone gemonitord. Elke ANPR-camera maakt ook live beelden met lokale opname. Daardoor kan de politie ook bewegingen zien van personen die op een andere manier via deze toegangen het gebied betreden of verlaten”, vertelt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Dat is volgens hem heel belangrijk om criminele feiten te kunnen ophelderen. “Daarnaast zullen de camera’s ook een ontradend effect hebben. Een dubbelslag om de veiligheid op het bedrijventerrein structureel te verbeteren”, zegt hij. De stad investeert ongeveer 75.000 euro in de bijkomende camerabewaking. Plaatsen en ingebruikneming zijn gepland in het tweede kwartaal van 2024.

“Een solide beveiliging van het industriegebied is van vitaal belang voor zowel het aantrekken als het behouden van bedrijven. Een veilig bedrijventerrein stimuleert economische groei en versterkt het vertrouwen van ondernemers. We willen de vinger hier nauw aan de pols houden en kort op de bal spelen”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.