Nieuws Mechelen Heistse ontwikkelaar knapt historische panden in Mechelen op

Heistse ontwikkelaar knapt historische panden in Mechelen op

Heistse ontwikkelaar knapt historische panden in Mechelen op

HEIST-OP-DEN-BERG, MECHELEN – Een Heistse ontwikkelaar heeft in Mechelen verschillende projecten lopen om historische panden op te knappen en er opnieuw woningen van te maken. De renovatie van een gedeelte van de vroegere kantoorzaak Mispelters in de Sint-Katelijnestraat is volop bezig. In de loop van dit voorjaar moeten ook de werkzaamheden starten in een pand in de Frederik de Merodestraat dat ondertussen al veertien jaar leegstaat.

V&V Group uit Heist-op-den-Berg is actief sinds 2015. In de Dijlestad renoveerde het al woningen en appartementen in de wijk Nekkerspoel en in het centrum. De focus ligt op projecten met karakter. “Daarbij kijken we vooral naar de binnenstad en net erbuiten”, zegt bestuurder Kristof Van Velthoven.

Via vastgoedkantoor Quares, gespecialiseerd in exclusiever vastgoed, viel zijn oog op de site van New Mispelters. De kantoorzaak in hartje Mechelen sloot in het najaar van 2019 na 73 jaar de deuren. In het rode bakstenen gebouw op de hoek met de Oude Beggaardenstraat vestigt dmvA Architecten zijn nieuw kantoor.

Het binnengebied van de site van Mispelters, de toekomstige residentie Simmendans.

Aanvankelijk waren er in het breed- en diephuis links daarvan plannen voor een B&B, maar door corona vielen ze in het water. “We zagen meteen het potentieel van de site van Mispelters. Daarom hebben we ze gekocht. Met dmvA werken we ook aan een mooi project in de oude vakschool in Aarschot”, vertelt Van Velthoven.

Architecturale parel

Het monumentale pand met een gecementeerde lijst- en klokgevel in de Sint-Katelijnestraat dateert uit de achttiende eeuw, maar de geschiedenis gaat een stuk verder terug. “In Simmendans, zoals het gebouw destijds heette, was van 1588 tot 1793 het klooster van Bethanië gevestigd. Vanaf 1810 maakte het deel uit van Brouwerij Den Posthoorn”, zegt Erik Akbas van Quares.

Een impressie van een van de interieurs.

Simmendans is ook de naam van de nieuwe residentie die er vorm krijgt. Het gaat om een kleinschalig vernieuwbouwproject met respect voor de authentieke elementen die bewaard blijven. Naast een woning voor 849.000 euro en een commerciële ruimte biedt Quares er twee appartementen te koop aan.

Voor een van de twee appartementen is er al een koper. Het andere staat voor 400.000 euro nog te koop. “Mede dankzij het openleggen van het vlietje Nieuwe Melaan links van het gebouw wordt deze residentie een nieuwe architecturale parel in de stad”, vertelt Erik Akbas.

Stadskanker

Ondertussen heeft V&V Group nog een tweede opvallend project in voorbereiding. In de Frederik de Merodestraat heeft het bedrijf een pand aangekocht dat al jarenlang staat te verkommeren. In het herenhuis op de hoek met de Schoolstraat was ooit het Spaans restaurant Casa Tano gevestigd, maar na een brand in 2008 kwam het leeg te staan.

Het pand op de hoek van de Merode- met de Schoolstraat staat er momenteel nog troosteloos bij.

“De bouwaanvraag loopt. Nog dit voorjaar hopen we met de renovatie te kunnen beginnen”, zegt Kristof Van Velthoven. In het gebouw zijn er plannen om vier appartementen en een studio in te richten. “Hoe meer ik er kom, hoe mooier ik het project vind. Je hebt er een prachtig uitzicht op de Sint-Romboutstoren, echt magnifiek”, vertelt de ontwikkelaar.

Zulke renovatieprojecten in de Mechelse binnenstad hoopt de Heistse groep in de toekomst nog meer te realiseren. “Ik ben zelf afkomstig van Sint-Katelijne-Waver. Vroeger was Mechelen een verwaarloosde stad, maar de voorbije jaren heeft ze een serieuze metamorfose ondergaan. Mechelen is een leuke stad geworden en het is top gelegen. Daardoor is er veel vraag op de woningmarkt”, legt Van Velthoven uit.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Vijf ondernemingen op de fles

MECHELEN - De ondernemingsrechtbank van Antwerpen, afdeling Mechelen, heeft tijdens de zitting van maandag 13 maart vijf faillissementen uitgesproken. De… Lees meer