Lamot Foto: Sven Van Haezendonck

Lamot laat zich na dertig jaar afwezigheid vlot drinken in Mechelse cafés: “Op vat zou dit een geniaal bier zijn”

MECHELEN - Na bijna dertig jaar afwezigheid maakt de pils van de verdwenen Mechelse brouwerij Lamot een korte comeback. Een handvol cafés kreeg enkele bakken van AB-InBev en daar laat de pils zich vlot drinken. In Bar Ista Latino en Yam Mie Yam op de Veemarkt heeft cafébaas Kris Dens de bestelling per klant beperkt tot een pintje. Velen hopen dat de biergigant nog meer Lamot gaat brouwen.

Bierliefhebbers die Lamot willen proeven, moeten er echt snel bij zijn. De pils met een alcoholpercentage van 5% verdween in 1994 van de markt, maar AB-InBev heeft het recent in zeer beperkte mate nog eens gebrouwen. De tijdelijke herlancering van het bier ziet de brouwerij als een ode aan onze biercultuur en aan de herbestemming die de vroegere brouwerij kreeg.

Nog meer dorstlessend

Lamot wordt dus niet meer in de Dijlestad gebrouwen, maar dat weerhoudt de Mechelaars er niet van om de pils enthousiast te onthalen. Dat was vrijdagmiddag te merken op het terras van Bar Ista Latino en Yam Mie Yam op de Veemarkt. “Toen ik het bij jullie in de krant las, heb ik aan de brouwerij meteen laten weten dat ik het graag wilde”, zegt zaakvoerder Kris Dens. Hij kreeg vijf bakken.

Op zijn terras noteert hij ondertussen de ene bestelling na de andere. Zelf is hij een fervent Stella-drinker, maar hij kan Lamot zeker smaken. “Ik vind het een keigoed bier. Het heeft volgens mij iets meer bitterheid dan Stella, maar de meningen verschillen. Ik vind het alleszins nog meer dorstlessend. Het gaat goed binnen. Kijk maar: mijn Stella staat er nog en mijn Lamot is al op”, vertelt Kris.

 

“Het is nu niet van amai wat is dees. De pils is niet revolutionair en verschilt niet heel veel van Stella, maar het is wel een heel goede pils”, zegt klant Ives Moons. Zoals de meeste klanten weet hij de tijdelijke terugkeer van Lamot te appreciëren. “Vroeger heb ik het bier ook gedronken, maar ik kon me de smaak niet meer herinneren. De kleine chauvinist in mij zou hem wel verkiezen boven Stella”, vertelt Ives.

Proeverij

AB-InBev heeft het bier gebrouwen volgens het oude recept, maar heeft het wel lichtjes aangepast aan de normen die vandaag gelden. Het gaat er prat op dat de smaak onveranderd is gebleven. Sam Van Aken, uitbater van café De Hanekeef, zakte vrijdagmiddag speciaal af naar het terras van zijn collega om het bier te proeven.

Samen met enkele vrienden deed hij de vergelijkende test. “Het heeft een aangename bitterheid. Maar als je hem naast een bier op vat proeft, valt deze pils toch wat plat uit. Op vat zou dit een geniaal bier zijn”, vertelt hij.

 

Voor AB-InBev is de herlancering van Lamot niet alleen een tijdelijke, maar ook een puur lokale stunt. “Als de brouwerij toch beslist om het vat te steken, zou ik het zeker in huis halen. Onder onze klanten hebben we veel toeristen en die vragen altijd naar Mechels bier. Ik ben er zelfs van overtuigd dat je het in heel het land kan serveren”, zegt Kris Dens. “De nostalgie en de geschiedenis zijn er, waarom niet?”

Zelf vraagt hij 3 euro voor een Lamot, twintig cent meer dan voor een Stella. “De voorraad is beperkt. Daarom kan elke klant er voorlopig maar eentje bestellen”, zegt Kris. In de Mechelse binnenstad hebben onder andere ook Bar Moemoe en café Den IJzer op de Grote Markt een voorraad Lamot gekregen.