Nieuws Mechelen Mechelen verkoopt historische vleugel Hof van Egmont voor 2,8 miljoen euro aan projectontwikkelaar

Mechelen verkoopt historische vleugel Hof van Egmont voor 2,8 miljoen euro aan projectontwikkelaar

Foto: Stad Mechelen

Mechelen verkoopt historische vleugel Hof van Egmont voor 2,8 miljoen euro aan projectontwikkelaar

MECHELEN, KEERBERGEN – De stad Mechelen verkoopt de historische vleugel van het Hof van Egmont voor iets meer dan 2,8 miljoen euro aan een projectontwikkelaar. Cogiva uit Keerbergen wil het monument op het Kardinaal Mercierplein tegen de zomer van 2026 omvormen tot een project met negen woongelegenheden, handel en horeca.

Mechelen had het gebouw via een aanbesteding in de markt gezet. Er waren zes kandidaten die een voorstel indienden en een bod hebben gedaan. Cogiva wist met zijn project en een bod van 2.815.000 euro te overtuigen. “We zijn bijzonder trots dat we dit project mogen realiseren in Mechelen en deze unieke locatie nieuw leven mogen inblazen”, zegt Paul Cordier, managing partner van Cogiva en zoon van zakenman wijlen John Cordier.

“De ontwerpen herwaarderen het erfgoed en brengen tegelijkertijd extra beleving aan de stadspoort. Bovendien realiseren we het project op een duurzame manier, zodat het gebouw klaar is voor de komende vijftig jaar”, legt Cordier uit. Volgens de huidige timing moet het project in 2026 klaar zijn voor bewoning.

Triplex en duplexen

Cogiva is in de Dijlestad al bezig met de ontwikkeling van de projecten Auweghem op de Battelsesteenweg en Heffena in het dorpscentrum van Heffen. Voor de toekomstige ontwikkeling van de monumentale vleugel van het Hof van Egmont combineert Cogiva twee invullingen: een commerciële op de benedenverdieping met handel en horeca. Op de verdiepingen en op het dak plant de ontwikkelaar negen woongelegenheden met ingang op het plein.

De uitschieters zijn een triplex van 303 vierkante meter en twee duplexen van 290 vierkante meter. Daarnaast brengen de nieuwe eigenaars in het gebouw ook zes appartementen op de markt met oppervlaktes die variëren van 102 tot 137 vierkante meter, inclusief inpandig terras of balkon. In de kelder is er plek voor een ruimte fietsenstalling, kers op de taart moet een orangerie in de tuin worden.

 

“Het gebouw en de omgeving opwaarderen en nieuwe functies en voorzieningen mogelijk maken, is een grote uitdaging”, zegt Peter Breesch, managing partner van Cogiva. De ontwikkelaar wil de historische vleugel klaarstomen voor de toekomst: met meer comfort, minder energieverbruik en optimale, langdurige bruikbaarheid. “We geloven dat we ook voor deze site de ecologische impact kunnen herleiden tot nul of het gebouw zelfs energiepositief kunnen maken”, legt Breesch uit.

De stad hoopte minstens 2 miljoen euro te krijgen voor het gebouw. Dat wordt iets meer dan 2,8 miljoen euro. “Dat is financieel een goede zaak, maar ook de omgeving wint erbij. De vleugel wordt op een duurzame manier ingericht met respect voor de historische waarde van het monument”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Monumenten en Eigendommen.

Ook hoofdgebouw komt op de markt

Zorgbedrijf Rivierenland mag het gebouw tot eind dit jaar kosteloos gebruiken. De verkoop staat maandagavond op de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn.

Voor de invulling van de rest van de site van het Hof van Egmont loopt er momenteel een haalbaarheidsstudie. “Het is onze ambitie om het hoofdgebouw in de tweede helft van dit jaar op de mark te brengen. Het is belangrijk dat het toekomstige project op een goede manier aansluit bij De Potterij en The Impact Factory”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.