Nieuws Mechelen Mechelse software-ontwikkelaar helpt het openbaar vervoer in een nieuw tijdperk

Mechelse software-ontwikkelaar helpt het openbaar vervoer in een nieuw tijdperk

Mechelse software-ontwikkelaar helpt het openbaar vervoer in een nieuw tijdperk

MECHELEN – Met de komst van Mobility as a Service dient zich een nieuw tijdperk aan voor het openbaar vervoer. Vervoerders gaan hun diensten, tickets en abonnementen op verschillende platforms aanbieden. Software-ontwikkelaar Roolit uit Mechelen helpt de sector bij de overstap naar Account Based Ticketing (ABT).

“Sommige vervoerders hebben meer dan honderd verschillende typen producten in hun aanbod. Tel daar de verschillende prijsmechanismen als afstand en zones bij op, en je krijgt al snel een groot aantal combinaties van tarieven die van belang zijn bij het beheren van producten en transacties”, zegt Steven Pauwels, CEO van software-ontwikkelaar Roolit, dat onder meer Arriva en Keolis ondersteunt.

Pauwels richtte Roolit in 2012 op met als doel bij te dragen aan een efficiënter beheer van systemen door vervoerders. “Toen ik vroeger als projectmanager en applicatiebeheerder in het openbaar vervoer werkte, viel mij op hoeveel complexiteit werd beheerd met puur handmatig werk. Niemand had er een oplossing voor, dus bouwde ik het zelf.”

Dat resulteerde in de beheersuite Demarso, waarvan de focus ligt op product- en prijsbeheer. Door alle expertise en functionaliteiten te centraliseren, kan het openbaar volgens Pauwels naar een hoger niveau worden getild. Dit zorgt er namelijk voor dat gemakkelijk kan worden ingespeeld op de steeds veranderende wereld.

Het softwarepakket bestaat uit verschillende modules die met elkaar kunnen communiceren, van een reserveringsplatform tot transactieverwerking. “We leggen vanuit het product- en prijsbeheer de link naar onder andere beheer van webshops, het beheer van trajecten, reserveringen voor chartervervoer. Maar ook naar andere systemen via standaarden zoals NeTeX om data uit te wisselen. Of integratie met planningssoftware als Hastus en Mobile Plan.”

Het voordeel is volgens Pauwels dat het gaat om Software as a Service in plaats van maatwerk, al heeft hij integratie niet uitgesloten. “De oplossing is zo gebouwd dat we in staat zijn om alle typen systemen en activiteiten op het platform kunnen ondersteunen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Bornem
Bornem

Reditech wordt Yitch

BORNEM – Na een kwarteeuw Reditech kiest de automatiserings- en digitaliseringsspecialist met hoofdzetel in Bornem ervoor om z’n werking verder… Lees meer

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.