voka bedrijfsbezoek

Nationale Voka-voorzitter bezoekt bedrijven in Mechelen-Kempen

REGIO - Rudy Provoost was donderdag te gast bij tientallen bedrijfsleiders uit de regio Mechelen-Kempen. Als kersverse voorzitter wil Provoost de lokale ondernemers goed leren kennen. Hij mocht een kijkje nemen bij onder meer Pfizer, BelOrta en Technopolis.

Voor Provoost is het belangrijk om dicht bij de verschilende Voka-Kamers te staan. "Ik ga graag in dialoog met lokale ondernemers die dag in dag uit voor welvaart en welzijn zorgen in Vlaanderen", zegt hij. "In de regio Mechelen-Kempen zit enorm veel kennis, innovatie en goesting. Vanuit Voka moeten we ervoor zorgen dat al deze ondernemers optimaal kunnen presteren.

LEES OOK. Talentcenter ondersteunt kinderen bij hun studiekeuze

Bij Technopolis in Mechelen kreeg de Voka-voorzitter een voorstelling van het nieuwe Talentcenter, een initiatief van Voka waarbij leerlingen tussen 12 en 14 jaar na een aantal testen een persoonlijk rapport krijgen dat hen een ruimer beeld geeft van de mogelijke studierichtingen en beroepen in de regio. Provoost benadrukt het belang van schaalvergroting en hoopt dat het project, na Mechelen-Kempen en Limburg er ook in andere provincies zal komen.

LEES OOK. Kustjongen Rudy Provoost is voortaan de stem en het gezicht van ondernemend Vlaanderen

Ook bij Pfizer en BelOrta kreeg Provoost toelichting over de toekomstplannen van de bedrijven.

 

41 miljard euro

“We zijn trots op onze bedrijven in de regio Mechelen-Kempen. Als je alle goederen en diensten optelt die ze maken, zijn ze goed voor 41 miljard euro aan toegevoegde waarde. Die waarde stijgt nog elk jaar”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “Maar we zien wel dat de concurrentiepositie van heel wat ondernemingen in onze regio onder druk staat. 2023 is dan ook een heel belangrijk jaar. Het laatste jaar in deze legislatuur waarin er nog grote veranderingen mogelijk zijn. In 2024 staan de verkiezingen centraal. Het moet dus nu gebeuren.”

LEES OOK. Voka Mechelen-Kempen wil hervormingen: “Het moet dit jaar gebeuren”

In de gesprekken ging het onder meer over de nieuwe fiscale hervorming. Die raakt rechtstreeks aan de innovatiekracht van onze bedrijven. Door bijvoorbeeld de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing of het aftrekken van investeringen drastisch te beperken. “Net de domeinen die onze regio sterk maken, moeten we nog verder versterken.“