Sofar Foto's: Joris Herregods.

Onderneemsters lanceren eerste circulaire designsofa in België

BREENDONK, BONHEIDEN - Als je als ondernemer aandacht hebt voor circulaire economie, dan zit je goed. Nele Vlaeminck en Esther Noëth nemen dat nogal letterlijk en lanceren met SOFAR een gloednieuwe designsofa die de principes van circulaire economie toepast en bewijst dat een duurzame aanpak niet inboet op kwaliteit of comfort. Volgens beide onderneemsters een primeur voor ons land.

 

Het nieuwe meubelbedrijfje is opgericht door interieurdesigner Nele Vlaeminck (44) uit Breendonk en de Antwerpse productontwikkelaar Esther Noëth (26), afkomstig uit Bonheiden. Het circulaire verhaal van SOFAR heeft drie niveaus. De sofa is samengesteld uit 100% recycleerbare stoffen uit één materiaal. Er worden geen definitieve verbindingselementen, zoals lijm of nietjes, gebruikt waardoor de zetel eindeloos modulair is. En als derde is er een uitgebreide klantenservice op maat mét take-back service die ervoor zorgt dat materialen kunnen hergebruikt worden. De sofa wordt in België geproduceerd en voor de take-back service wordt er samengewerkt met maatwerkbedrijven.

Lees ook: Circulaire hub en lokale meubelindustrie brengen reststromen in kaart: “Afval gebruiken als nieuwe grondstof”

Volgens Nele en Esther is de meubelindustrie is jaarlijks verantwoordelijk voor maar liefst 11 miljoen ton afval. Dat neemt de laatste jaren zelfs nog toe. Amper 10% hiervan wordt gerecycleerd. Zetels scoren daar hoog in. Na gemiddeld 7 jaar wordt een zetel na 7 jaar vervangen. Het verhaal van de nieuwe designsofa begon twee jaar geleden, toen interieurdesigner Nele Vlaeminck tijdens haar job merkte dat mensen bij het vernieuwen van hun interieur quasi altijd hun zetel weggooiden in ruil voor een nieuw exemplaar.

“Op zich is dat niet zo vreemd, want sofa’s verslijten omdat het een meubel is dat elke dag intens wordt gebruikt. Er komen vlekken op, de favoriete plekjes ‘zakken’ door of de zetel is plots te klein of te groot. Er wordt dan al snel gekozen voor een nieuw exemplaar, waardoor de Europese afvalberg steeds groter wordt. Aan die wegwerpcultuur willen wij dan ook iets doen, want het moet én kan anders”, zegt Nele Vlaeminck, die opgegroeid is in een familie van ambachtelijke stoffeerders van zetels. Samen met productontwikkelaar Esther Nöeth werd er de afgelopen twee jaar volop gewerkt aan een circulaire zetel.

Volledig recycleerbaar

Een SOFAR-zetel bestaat uit een aluminium frame dat volledig recycleerbaar is. Voor de stoffen van de kussens worden stoffen uit slechts één materiaal gebruikt. Ook die stoffen zijn volledig recycleerbaar of te hergebruiken. In tegenstelling tot de meeste klassieke sofa’s is een SOFAR niet aan elkaar gelijmd of geniet, waardoor hergebruiken mogelijk wordt. “Met SOFAR willen we comfort, design, kwaliteit, service en duurzaamheid combineren. Want duurzaam en circulair design hoeft volgens ons zeker niet saai of geitenwollensokken te zijn”, zegt Esther Noëth.

Een SOFAR-sofa is ook eindeloos modulair volgens collega Nele Vlaeminck. “Door een nieuwe gezinssamenstelling of een verhuis naar een nieuwe kantoorruimte heb je plots meer nood aan een flexibelere zitopstelling. Maar ook een andere kleur of een ander materiaal voor de kussens is mogelijk. Wie een nieuwe zetel wil, hoeft de oude dus niet weg te gooien en een nieuwe te kopen. Dat is het uitgangspunt van SOFAR”, zegt Nele.

Lees ook: Vijf circulaire ondernemingen ontvangen 75.000 euro na eerste editie ‘Sluit de Cirkel’

Elke SOFAR is voorzien van een digitaal paspoort gelinkt aan gepersonaliseerd gebruikersplatform. Hier worden onderhouds- en herstellingstips gebundeld en is het mogelijk om nieuwe kussenhoezen te bestellen.Als een SOFAR op een bepaald moment toch weg moet, nemen wij hem in zijn geheel of gedeeltelijk terug. Na een kwaliteitscontrole beslissen we of we de sofa’s kunnen hergebruiken of we ze opnieuw kunnen gebruiken in een andere sofa. Zo willen we vermijden dat een SOFAR op de vuilnisberg belandt.”

Het circulaire concept van de twee onderneemsters won ondertussen al verschillende awards. SOFAR richt zich in eerste instantie op de B2B-markt maar ook particulieren kunnen vanaf nu een zetel bestellen.