Lies De Nyn Lies De Nyn. Foto's: rr

Out Of Office met ex-borstkankerpatiënte Lies De Nyn van Moksi: “Ik had me voorgenomen om na mijn ziekte niet meer mee te draaien in de ratrace van de wereld”

Onderneemster Lies De Nyn van het verzorgingsmerk Moksi vertelt in deze 'Out of Office' over haar bucketlist, favoriete reisbestemmingen en haar levensmotto. Tijdens onze 'Out-of-Office'reeks leren we ondernemers wat beter kennen.

In 2020 kreeg onderneemster Lies De Nyn de diagnose borstkanker en tijdens de behandeling botste ze op een probleem. "Terwijl je ziek op je zetel ligt, moet je opeens de stad in op zoek naar verzorgingsproducten om uitdroging door de behandeling tegen te gaan", vertelde ze in een eerder interview. Daarom richtte ze Moksi op, een verzorgingslijn speciaal voor kankerpatiënten. De angst die ze had voor wat komen zou na haar diagnose, maakte al snel plaats voor strijdlust en hoop. En die weerklinken nog steeds in haar merk en visie.

Lees ook: Ex-borstkankerpatiënte Lies (29) wil met verzorgingsproducten lotgenoten helpen: “Iedereen botst op datzelfde probleem”Wat zijn jouw 'out-of-office'-plannen voor dit jaar? 

"Tijdens de zomermaanden blijf ik vaak in eigen land waar ik wat festivals meepik en ga wakeboarden. De laatste twee zomers zijn daar ook heel wat trouwfeesten bijgekomen. In september gaan we, mijn vriend en ik, naar een trouwfeest in Frankrijk, dus daar hangen we een weekje vakantie aan vast.

"We gaan meestal pas in september of oktober op vakantie. Als de zon hier plaats maakt voor de herfst en de prijzen van het hoogseizoen dalen, trekken we liefst op eigen houtje wat rond. Vorig jaar hebben we Marokko verkend en in 2021 in Georgië, dat is een echte aanrader. Dit jaar gaan we in oktober zeilen, mijn vriend kan dat. Ik ga proberen tegen dan nog mijn vaarbewijs te halen. Let's hope."

Lees ook: Out Of Office met Jolien Lauwens (Creative Finance en KSTMIZED): “Ik wou als kind zingende dokter worden, gelukkig is daar niets van in huis gekomen”Wat is je favoriete reisbestemming tot nu toe? 

"Ik heb nog niet veel gezien en er staan nog heel wat plaatsen op mijn lijst, maar een vakantie die me altijd zal bijblijven is die naar Georgië. Dat was een vakantie van drie weken, anderhalve maand na mijn behandelingen. Ik weet niet of het de ontlading was, de herwonnen vrijheid of gewoon het land, maar ik kwam daar echt tot rust en ik was echt verrast. Het ontroerde me ook echt.”

 

Lies De Nyn in 2022. Foto: Dirk Vertommen
Lies De Nyn in 2022. Foto: Dirk Vertommen

Als geboren en getogen Mechelaar. Wat is je favoriete plekje in Mechelen? 

“Dat is een lastige keuze. Ik woon aan de vaart, en ik ben in het algemeen graag in de buurt van water. Ik groeide op aan het Vrijboekpark, dus dat zal altijd een beetje mijn achtertuin blijven. Ik vertoef ook graag op de terrassen van de Grote Markt of de Ijzerenleen, waar ik het liefst naar mensen kijk en gewoon observeer hoe de wereld draait.”

Tijdens Out of Office hebben we het liever niet te veel over ondernemen. Maar we maken plaats voor één vraag. Welke tip geef je een startende ondernemer?

“Laat het varen. Het heeft geen nut om je dik te maken en je energie te verspillen aan dingen die gebeuren of gebeurd zijn die buiten jouw controle liggen. Steek die energie liever in het zoeken van een goede oplossing. Ik heb mijn tien levenslessen ook eens mee gegeven in Bossy.”

Lees ook: Out Of Office met ‘Den Brillenman’ van Mechelen: “Ik had bijna een spa resort geopend op de Seychellen”Met welke beroemdheden (of ondernemers) zou je graag een terrasje doen deze zomer?

“Dan kies ik voor Rihanna. Samen kletsen op een strandstoel dat zie ik wel zitten. Niet zozeer omdat ze een goede zangeres is, maar wel voor wat ze met haar eigen beautymerk doet. Het is al meermaals gebleken dat ze wel van aanpakken weet.”

 

Lies De Nyn
Lies De Nyn in 2022. Foto: Dirk Vertommen

Wat is je favoriete gerecht? 

“Moeilijke vraag, want ik eet veel te graag en vaak ook te veel (lacht), daar probeer ik wat meer op te letten. Ik heb wel een voorliefde voor de Italiaanse keuken. Als ik dan écht moet kiezen: kalfslapjes met kappertjes en mozzarella in tomatensaus, met strikjes.”

Wat staat er nog op je bucketlist?

“Oh, nog heel veel. Sinds ik ziek ben geweest is die lijst alleen maar langer geworden: freediven, uit een vliegtuig springen, het noorderlicht zien, de Champagnestreek eens bezoeken, lichtgevende plankton zien,… Ik had me voorgenomen om na mijn ziekte niet meer mee te draaien in de ratrace van de wereld en tijd te maken voor leuke dingen. Helaas kosten die leuke dingen ook geld en ik heb de afgelopen jaren niet veel kunnen sparen. Ik ben ook mijn eigen zaak Moksi gestart en dat vraagt veel tijd. In mijn achterhoofd weet ik wel dat ik investeer in later, zodat ik dan de vrijheid heb om mijn bucketlist af te werken. Daar kijk ik ook echt naaruit.”

Welk boek heeft de meeste indruk op je gehad?

“Daar weet ik niet direct een antwoord op. Ik had veel last van een chemobrein, waarbij ik informatie minder goed kon onthouden en verwerken. Ook de anti-hormoontherapie houdt mijn concentratievermogen soms nog in haar greep, dus de afgelopen drie jaar heb ik niet veel gelezen. Net voor ik ziek werd, tijdens corona, ben ik sterk geweest met mezelf eens onder de loep te nemen. Toen heb ik Ongetemd leven gelezen. Buiten alle verwijzingen naar de kerk heb ik daar wel wat uit geleerd. Ook Between Two Kingdoms van Suleika Jaouad heeft mij veel troost geboden toen ik in remissie was en enorm verloren.”

Lees ook: Out Of Office met Michel Poels (Ciweld): “De doorgedreven en onbeheersbare dwang naar plezier maken in het Zillion verhaal, spreekt me enorm aan”

“Gelukkig heb ik deze keer de quote op een drinkbus laten graveren in plaats van op mijn lichaam, anders wordt het misschien ook wat te zot”

Hoe spendeer jij het liefst je vrije dag?

“Hangt er vanaf wat voor een vrije dag het is, en welk seizoen we zijn. Balans is voor mij de sluetel. Als het een drukke periode is geweest, spendeer ik die dag graag met kuieren en chillen, niksen ten top. Nu ga ik zo goed als elk weekend wakeboarden. Dat is vermoeiend en intensief, maar het geeft me ook veel energie. In de winter ga ik op een vrije dag dan weer graag naar de sauna.”

Lees ook: Out Of Office met Sarah Vandewoude (Creactiv): “Ik zou een nieuwe dienstplicht invoeren, iedereen voor minstens een jaar ondernemerschap laten ervaren”Wat is jouw levensmotto?

“Ik heb altijd veel spreekwoorden op zak. Een vriendin heeft zelfs eens een notitie in haar gsm gehouden met al de uitspraken die ik deed. Ik heb zeven jaar geleden “ ‘t is hoe dat ‘t is” laten tatoeëren, en dat is nog altijd heel relevant. En een goede reminder om te leren loslaten. Toen ik ziek was zeiden mijn vriend vaak tegen elkaar: “Wat komt, komt. En dat wat komt, komt wel goed.” Dat is ook eentje die blijft meegaan. Gelukkig heb ik deze keer de quote op een drinkbus laten graveren in plaats van op mijn lichaam, anders wordt het misschien ook wat te zot.”