Horeca

Stad en horeca lanceren een actieplan voor Mechelse horeca na corona

MECHELEN – Het ziet er naar uit dat cafés en restaurants vanaf 8 juni opnieuw hun deuren mogen openen. De stad stelde in samenspraak met de horeca een actieplan op om de heropening zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen.

Net zoals het al bij de handelaars en de marktkramers het geval was, heeft de stad opnieuw een actieplan klaar, deze keer voor de horeca. “Uiteraard zullen we dit afhankelijk van de maatregelen die opgelegd worden, nog finetunen. Door proactief te werk te gaan, hebben we tijd gewonnen zodat we het  actieplan zo snel mogelijk kunnen uitrollen. Ook hebben we ons oor te luister gelegd bij de sector, om een zo goed mogelijk beeld te krijgen hoe we hen het best kunnen ondersteunen”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.
Dat cafés en restaurants geen maximale bezetting meer kunnen hanteren lijkt logisch. Om de social distancing te respecteren, moeten tafeltjes minstens 1,5 meter uit elkaar staan. Het is ook beter om in open lucht te consumeren dan binnen.

Ambassadeur per terrassenplein
Belangrijk in het actieplan is dat uitbaters gebruik mogen maken van het openbaar domein. “We willen de cafébazen en restaurateurs de kans geven om minstens eind oktober, maximaal van het openbaar domein gebruik te maken. “In eerste instantie kijken we daarvoor naar de talrijke pleinen die Mechelen rijk is. Zowel in het centrum als in de dorpen en wijken”, zegt Greet Geypen, schepen van Economie.
Voor de terrassenpleinen heeft de stad zelf de uitbreiding in kaart gebracht. “Op de pleinen werken we met een ambassadeur per plein. Inmiddels hebben we al 10 ambassadeurs bereid gevonden om deze taak op zich te nemen”, aldus Greet Geypen.

Uitbreiding terrassen tot 100 %
Waar mogelijk kunnen cafés en restaurants extra ruimte innemen. De maximale extra ruimte die ingenomen kan worden bedraagt 100 % van het bestaande terras.
Elke uitbater is verantwoordelijk voor zijn eigen terrassenzone. Mechelen voorziet één aanspreekpunt bij de stad en de politie, voor de horeca. Deze uitzonderlijke terrasuitbreiding heeft geen gevolgen voor de terrasbelasting. Mechelen legt immers als één van de weinige steden, geen terrasbelasting op.

“Aangezien we onze capaciteit in onze zaken niet optimaal kunnen benutten, is het belangrijk dat we de verloren ruimte ergens anders kunnen compenseren. Zeker in het zomerseizoen is dat een meerwaarde. Enerzijds is het nodig om onze restaurants en cafés rendabel te maken. Anderzijds zullen zoveel gezellige terrassen bijdragen aan een nog betere beleving van Mechelen”, legt Christiaan Michiels, voorzitter van Horeca Mechelen, uit.

Take-away tafeltje op het terras
Er zijn ook zaken die naast consumptie ter plaatse, ook zullen inzetten op take-away.
Verwacht wordt dat er vanuit de Federale overheid opgelegd zal worden, dat men enkel zittend kan bestellen (dus niet aan de toog). Daarom introduceert Mechelen het Take-away tafeltje, waar klanten die geen zitplaats vinden, toch een bestelling kunnen doen.
Het stadsbestuur wil daarmee de vaste horeca niet benadelen ten overstaan van ambulante handel of pakweg nachtwinkels en supermarkten die bijvoorbeeld broodjes en gekoelde dranken verkopen.

Promotieplan voor horeca
De stad is van plan om een promotieplan uit te werken voor de horeca. Dit in combinatie met o.a. retail, cultuur en algemene beleving in de stad. “Er zullen evenementen uitgewerkt worden met een focus op de horeca. Niet enkel voor de zomer, maar ook voor de winter en tevens voor 2021”, klinkt het bij Greet Geypen. De stad wil ondernemers stimuleren om evenementen te organiseren op of rond evenementpleinen.