Nationaal

Stageco-oprichter Hedwig De Meyer in de prijzen op de MIA’s: “Deze award is voor heel de sector”

Podiumbouwer Hedwig De Meyer van Stageco kreeg gisterenavond een Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de MIA’s. De geboren en getogen Werchternaar was blij verrast. “Ik deel mijn award met de hele sector.”

Met niet meer dan een podium op wat bierbakken, zo is het begonnen midden in de jaren zeventig. Daar legt ingenieursstudent Hedwig De Meyer de kiem voor wat Stageco zou worden. Wanneer hij met Herman Schuermans – toen nog muziekjournalist en zelf organisator van een klein festivalletje in het naburige Herent – uiteindelijk de eerste Rock Werchter in openlucht organiseert in 1978, hebben ze een podium met een dak nodig. Op de verhuurmarkt is er dan niets te vinden, dus tekent De Meyer zelf tekenen.

In 1986 wordt Stageco officieel een podiumbedrijf, en gaat het breder dan festivals. Het podium van Rock Werchter gaat mee op tournee met Genesis. Maar ook Pink Floyd, Metallica en AC/DC kloppen aan. Dankzij de samenwerking met die laatste tijdens de Razors edge tour wordt het een wereldbedrijf. Intussen zijn er acht buitenlandse filialen – waaronder twee in de Verenigde Staten –, werken er tweehonderd vaste medewerkers en honderden losse krachten op piekmomenten. En er hebben De Meyer en co. een indrukwekkende klantenbestand uitgebouwd. Met onder meer Taylor Swift, Beyoncé, The Rolling Stones, Madonna, U2, Rammstein, Robbie Williams en Coldplay.

Stageco bedacht het podium waarmee Rammstein op tour ging in 2019 en 2022. Foto Geert Van de Velde

Hedwig De Meyer heeft vorig jaar de fakkel doorgegeven aan Hans Willems uit Heist-op-den-Berg, die zelf naam maakte met WICreations, specialist in alles wat beweegt op een podium. De Meyer blijft wel voorzitter en Chief Visionary Officer. Hij ontvangt voor zijn verdienste de Sector Lifetime Achievement Award op de MIA’s. Met de Award brengen de VRT en VI.BE hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector.

LEES OOK. Heistse bedrijfsleider wordt CEO van bedrijf dat podia van The Rolling Stones en Boyoncé maakt

“De Award kwam als een verrassing”, zegt de 68-jarige oprichter van Stageco. “Maar het doet natuurlijk enorm veel plezier. Wij betekenen op wereldniveau wel iets. We beschikken hier over de nodige knowhow en een pak ervaring. Ik deel mijn award dan ook met de hele sector. Corona betekende twee verloren jaren, maar we zijn die nu aan het inhalen en het is erg druk.”

“We zijn dan ook op zoek naar mensen die ons willen helpen. Er zijn in ons land ongeveer 130 vaste medewerkers in dienst. Die konden tijdens corona blijven omdat wij op de nieuw verworven terreinen van het vroegere Trebos in Tildonk volop werken aan een nieuwe vestiging. Het terrein van 16 hectare biedt de mogelijkheid om alles te centraliseren. We zaten de jongste jaren nogal wat krap en omwille van de logistiek is één vestiging natuurlijk een groot voordeel”, overloopt Hedwig de huidige plannen bij Stageco.

Erkenning

In Rotselaar, en vooral Werchter kan Hedwig rekenen op veel erkenning. “Het was omwille van zijn grote verdiensten voor onze gemeente dat Hedwig samen met Herman Scheuremans de titel van ereburger kreeg”, zegt gewezen burgemeester Dirk Claes (CD&V).

Hij leerde Hedwig kennen toen hij deelnam aan de fuiven die de Chiro van Werchter organiseerde met Discobar Flash Experience. “Het succes van die fuiven leidde uiteindelijk tot de kleine festivals die later zouden uitgroeien tot wat Rock Werchter nu is. En daar heeft Hedwig nog altijd zijn grote inbreng”, besluit Claes.