Starter van de week INTIX: “Ons werk brengt eindelijk op”

[caption id="attachment_11555" align="alignleft" width="300"]Fotoreportage: 470818 management INTIX Marc Braet en Wouter Van Santvliet van INTIX voor www.madeinmechelen.be: foto van Marc Braet en Wouter Van Santvliet van INTIX, Straat: Stadsheimelijkheid 1 b105 Gemeente: Mechelen Marc Braet (links) en Wouter Van Santvliet. Foto Joris Herregods.[/caption]

"Ons harde werken begint eindelijk op te brengen", zegt Marc Braet, CEO van het Mechelse INTIX. Het bedrijf dat hij in 2011 oprichtte samen met CTO Wouter Van Santvliet is geen prille starter, maar door het specifieke product van deze firma duurt het jaren eer dat ook effectief kan worden verkocht. Het modulaire INTIX-softwarepakket, in de eerste plaats ontwikkeld voor de banksector, geeft financiële instellingen met één enkel venster een unieke klare kijk op al hun financiële messaging data, in welke format of standaard die ook zijn opgesteld. "Een product als het onze heeft een zeer lange ontwikkelingstijd. We hebben het pakket volledig zelf ontwikkeld hier in Mechelen, niets werd uitbesteed. KBC heeft erin toegestemd onze pilootklant te zijn in die periode. Uiteindelijk konden we in 2014 commercieel live gaan."

Maar in de bankensector gaat het salesproces voor dergelijke pakketten zeer langzaam. "Het kan tot twee jaar duren eer een deal wordt gesloten. We hebben dus een zware investeringsperiode achter de rug. Tot eind 2015 hebben we 3,5 miljoen euro in ons bedrijf geïnvesteerd, met 200.000 euro subsidie van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (toen nog IWT) en input van onze pilootklant. Eind vorig jaar heeft Michel Akkermans dan een miljoen euro geïnvesteerd in INTIX, en hij is nu ook lid van onze raad van bestuur. Nu kunnen we verder. INTIX is een langetermijnverhaal, een bedrijf dat groeit."

Vanuit het hoofdkantoor in Mechelen wordt Europa aangestuurd, en INTIX heeft partners in Rusland, Azië, Israel en recent ook Afrika. "In de VS hebben we nog niets, maar dat willen we eventueel ook zelf doen, vanuit een nog op te richten filiaal. Amerikanen vinden het erg belangrijk dat je een lokale vestiging hebt. De ervaring en het netwerk van Michel Akkermans kunnen hierbij van groot nut zijn. Geld vinden is niet moeilijk, maar de juiste investeerders vinden, is niet zo gemakkelijk. Michel Akkermans is perfect voor ons."

Met het nieuwe kapitaal dat Akkermans heeft ingebracht, wordt de productontwikkeling verdergezet. Het softwarepakket van INTIX bestaat uit een basis, met daarbij extra modules die worden ontsloten voor de klant via licenties. Momenteel zijn er naast de basis vier extra modules, en in de loop van 2016 komen er nog twee nieuwe bij. "We versterken tevens ons IT- en sales- en marketingteam. We hebben nu een tiental werknemers en tegen eind 2016 zullen dat er ongeveer 15 zijn. INTIX werkt met een beperkt aantal mensen. Elk van onze klanten krijgt als basis dezelfde software, en de specifieke eisen van elke klant worden vertaald in een configuratiepakket dat bij de basis wordt geïnstalleerd. De implementatie is niet zo gecompliceerd en kan zelfs van op afstand. We hebben ons product vanuit Mechelen geïnstalleerd bij een bank in Guatemala. Dat heeft een halve dag geduurd. Wij kunnen snel werken met een beperkt team."

Nu de bal aan het rollen is, ziet INTIX het groot. "Onze focus is de wereld. Na de bankencrisis zitten de banken in een veel strenger reguleringskeurslijf. Er zijn weinig oplossingen die hen toelaten de nodige data te ontsluiten, en met ons pakket kan dat probleemloos."

En INTIX blijft in Mechelen. "Ik woon in Brussel, Wouter woont in het Antwerpse, maar we hebben heel bewust gekozen voor een kantoor in het centrum van Mechelen. De stad is de jongste jaren heel aantrekkelijk geworden. Een bedrijvenpark zegt ons niets, dat oogt in elke stad hetzelfde. In dit gebouw kunnen we ons personeelsbestand nog uitbreiden tot 25 personen. Ons hoofdkwartier blijft in Mechelen."