Nieuws Mechelen Voka pleit voor volwaardig exitplan

Voka pleit voor volwaardig exitplan

Voka pleit voor volwaardig exitplan

MECHELEN – Voka Mechelen-Kempen reageert op de beslissingen van het Overlegcomité en hoopt dat de exit uit de crisis nu wel effectief is ingezet. Een volwaardig exitplan voor alle sectoren blijft wel hard nodig. “Voor de reis-, cultuur- en eventsector is er nog géén perspectief”, zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren. Voor thuiswerkers is er beter nieuws: over een aantal weken moeten terugkeermomenten naar het werk weer mogelijk zijn.

Het eerder geboden perspectief voor de horeca- en reissector en de niet-essentiële winkels en niet-medische contactberoepen wordt grotendeels aangehouden. Dat is op zich goed nieuws.  “Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt, kunnen ondernemingen uit de horeca-, retail-, en vrijetijdssector – samen met de niet-medische contactberoepen –  een deel van de oplossing zijn. Door op een verantwoorde en veilige manier te heropenen. Zeker de volledige heropening van de niet-essentiële winkels is een goede zaak want het winkelen op afspraak was een mislukking met zwaar omzetverlies”, zegt Tom Laveren. “Specifieke steunmaatregelen blijven hard nodig. De reis-, cultuur- en eventsector hebben nog geen enkel perspectief.”

Er is ook nieuws voor thuiswerkers. Voka vroeg wekelijkse terugkeermomenten voor medewerkers in bedrijven die verplicht telewerken. Het Overlegcomité zal die vraag in de komende weken inlossen. “Telewerk zal wellicht nog een tijd blijven; daarom zijn wekelijkse terugkeermomenten essentieel voor het mentaal welzijn van de medewerkers en de continuïteit van de bedrijfsvoering”, stelt Voka. De RSZ-tool blijft voor bedrijven te veel bijkomende administratie. Voka vraagt dan ook de snelle afschaffing van deze maatregel.

De Voka-Kamer in Mechelen en Kempen wil de ondernemingen ook aanmoedigen om sneltests in te zetten. “Maar het blijkt vaak te complex om ze aan te vragen. Komende vrijdag 16 april organiseert Voka een druk bijgewoonde infosessie over sneltesten in bedrijven. Professor Herman Goossens, de arbeidsgeneeskundige dienst Mensura, chemiebedrijf BASF en sneltestpionier REO-veiling zullen er hun visie uiteenzetten en ervaringen delen. Het gecoördineerd inzetten van sneltests is een belangrijke factor in de weg uit deze crisis, we doen er alles aan om ook dit proces in een stroomversnelling te brengen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.