Nieuws Mechelen Vroedvrouw Liesje genomineerd voor ‘Gouden Pinard’

Vroedvrouw Liesje genomineerd voor ‘Gouden Pinard’

Copyright Ann Van Praet fotografie

Vroedvrouw Liesje genomineerd voor ‘Gouden Pinard’

PUTTE – Naar aanleiding van de Internationale dag van de vroedvrouw (vandaag) reikt de Vlaamse Beroepsorganisatie voor Vroedvrouwen op 6 mei de ‘Gouden Pinard’ uit. Een van de vier genomineerden voor deze prestigieuze prijs is zelfstandige vroedvrouw Liesje Schiffeleers uit Putte.

Een Pinard is een medisch instrument. Je zou het de voorloper van de stethoscoop kunnen noemen. De Gouden Pinard die de beroepsvereniging voor vroedvrouwen uitreikt bekroond de beste vroedvrouw van het jaar. Uit de 585 nominaties selecteerde een jury vier laureaten. Een daarvan is Vroedvrouw Liesje uit Putte. “Ik zou niet weten door wie ik genomineerd werd. Daarom was de verrassing compleet toen ik hoorde dat ik bij de vier laureaten was”, zegt Liesje Schiffeleers. “Ik doe gewoon mijn job met veel passie. Ik ben niet bezig om de beste te zijn. De meeste voldoening haal ik uit tevreden patiënten.”

Op donderdag 6 mei weet Liesje of ze de Gouden Pinard mag meenemen naar Putte. Naast haar dagdagelijks werk is Liesje ook actief als vrijwilliger in Afrika. Ze werd zelf geboren in Burkina Faso waar haar vader landbouwingenieur en haar moeder verpleegkundige was. Maar al snel na dat Liesje geboren werd, keerden ze terug naar België. Toen ze op haar twaalfde met haar ouders voor het eerst naar Senegal ging werd ze diep geraakt door de situatie daar.

“Er was daar niks. Dat is ondertussen 31 jaar geleden en in die tijd ben ik er al heel vaak terug geweest. Stiekem had ik toen al de droom om ooit vroedvrouw te worden. Het heeft echter tot zeven jaar geleden geduurd om echt aan de studie te beginnen. Ik was toen al 37 jaar. Het was voor mij duidelijk dat men in Senegal dringend behoefte had aan basis medisch materiaal. Daarom hebben we de vzw Leef! opgericht waarmee we medisch materiaal verzamelen voor Senegal. Vier jaar geleden ging ik voor de eerste keer als vroedvrouw terug naar Senegal. Ter plaatse wisselen we onze kennis in verloskunde en babyzorg uit.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.