Restaurant Bâton Mechelen Foto: Dirk Vertommen

Wim en Ilse ruilen wijnhandel voor nieuw restaurant Bâton in hartje Mechelen

In de Nauwstraat in hartje Mechelen opent begin mei het gloednieuwe restaurant Bâton. Wim Dons (57) en Ilse Van Cauwenbergh (52) ruilen hun zaken Xpertvinum en Wijnbar Leest voor een nieuw avontuur. Ze willen zo nog meer mensen laten genieten van lekker eten in combinatie met een goed glas wijn.

Ondernemers Wim Dons en Ilse Van Cauwenbergh hebben momenteel nog een zaak in de Mechelse deelgemeente Leest. Met Xpertvinum legt Wim zich toe op de invoer en verdeling van Spaanse wijnen. Dat doet hij samen met enkele vennoten. Samen met Ilse baten ze ook Wijnbar Leest uit. In hetzelfde pand als de wijnhandel serveren ze van donderdag tot en met zaterdag heerlijke gerechten gecombineerd met de lekkerste wijnen.

Maar aan dat hoofdstuk komt over een maand een einde. “Want we sluiten de deuren van Xpertvinum en Wijnbar Leest”, vertellen ze. “We gaan resoluut voor een nieuw avontuur in de horeca. Dit keer niet in Leest, maar wel in de Nauwstraat in het hart van de stad, vlak bij de Vismarkt. Met restaurant Bâton willen we het concept van de wijnbar in Leest grotendeels doortrekken. Al zullen we niet langer alleen op Spaanse wijnen focussen, maar het aanbod verruimen.”

Industrieel karakter

De nieuwe zaak is gevestigd in het voormalige pand van Balls & Glory, dat afgelopen zomer de deuren sloot. “We speelden al langer met het idee om iets te beginnen in het centrum”, zeggen Ilse en Wim. “Plots stootten we op dit pand. Het sprak ons meteen aan. Het industriële karakter willen we zeker behouden, maar we gaan het heel gezellig inrichten. Daarvoor doen we een beroep op het Mechelse bedrijf Nachtraven, dat gespecialiseerd is in dat soort projecten voor de horeca.”

Met Ilse achter het fornuis en Wim als sommelier hopen ze, na het succes in Leest, ook met Bâton een succesvol concept uit te werken. “De fantastische ligging was een van de redenen waarom we voor dit pand kozen. De bruisende sfeer in de stad, en zeker in de omgeving van de Nauwstraat en de Vismarkt, trekt ons erg aan. Bovendien zullen er hier nog meer toevallige passanten zijn die ons concept kunnen komen ontdekken.”

Over de naam van hun nieuwe zaak moesten de twee ondernemers niet lang nadenken. “Bâtonnage is een techniek die gebruikt wordt bij het maken van wijn”, zeggen ze. “Maar de naam heeft nog een tweede betekenis. Heel wat Mechelaars zullen zich ongetwijfeld de poort herinneren die jarenlang dit pand afsloot. Daarop stond een reuzengrote foto van de benen van enkele majoretten. Met de naam verwijzen we ook naar hun baton.”

De Wijnbar in Leest sluit op zondag 14 april met een paella-dag en live muziek. Dat evenement is inmiddels zo goed als uitverkocht. Of ook Xpertvinum ophoudt te bestaan, daar is voorlopig nog geen duidelijkheid over. “De wijnhandel in Leest zal sluiten, dat is al wel zeker”, zegt Wim. “Maar ik ben nog in gesprek met de andere vennoten over de toekomst van het bedrijf. Het is op dit moment nog niet duidelijk of het in een andere vorm wordt voortgezet.”

Opening in mei

Als alles volgens plan verloopt, opent Bâton in de eerste helft van mei de deuren. Het restaurant zal vanaf dan open zijn van woensdag tot en met zaterdag met telkens een middag- en een avondshift. “Er is nog wel wat werk om de zaak volledig klaar te krijgen, maar we hebben er vertrouwen in dat het lukt. We kijken er dan ook erg naar uit om aan dit nieuwe avontuur te kunnen beginnen.”