Nieuws Oost-Vlaanderen Agoria en Belfius sluiten samenwerkingsakkoord rond "smart cities"

Agoria en Belfius sluiten samenwerkingsakkoord rond "smart cities"

Agoria en Belfius sluiten samenwerkingsakkoord rond "smart cities"

aaaaaaaaaaaasmartTegen 2020 zal meer dan 70 % van de wereldbevolking in grote steden wonen. Die evolutie gaat gepaard met talrijke uitdagingen. We zullen onze steden en gemeenten moeten heruitvinden, ze slimmer maken. Innovatieve technologieën en de inbreng van bedrijven en onderzoeksinstellingen vervullen hierin een cruciale rol. Om de samenwerking tussen de ondernemingen en de lokale overheden te stimuleren, ter concretisatie en realisatie van slimme en duurzame projecten voor de gemeenten en steden van morgen, hebben Belfius Bank en Agoria, de Belgische federatie van technologiebedrijven, een samenwerkingsakkoord gesloten.

Agoria ijvert onder leiding van Freddy Vandaele en Ingrid Reynaert al jaren om het thema “smart cities” (www.agoria.be/smartcities) op de agenda van de beleidsmakers van ons land te plaatsen en om de uitwisseling van informatie en best practices in dit domein tussen de ondernemingen en de steden en gemeenten te promoten via een “Smart Cities Community”. Deze telt nu al meer dan 400 stakeholders uit de openbare besturen, de academische wereld en het bedrijfsleven.

Belfius ondersteunt op zijn beurt deze dynamiek via zijn financieringsprogramma “Smart Cities & Sustainable Development” met de Europese Investeringsbank (EIB), via de lancering van het Smart City Institute, waarvan Belfius een van oprichters en partners is, en via de “Belfius Smart City Award” (URL) voor de lokale overheden. Bovendien is Belfius, met zijn uniek aanbod “Business To Government (B2G)”, de ideale gesprekspartner van de ondernemingen die samenwerken met de overheidssector. Tot slot steunt Belfius ook de innoverende bedrijven via de ondertekening van het eerste “InnovFin SME”-contract (garantielijn voor investeringen innovatieve bedrijven) in België met het Europees Investeringsfonds.

Gebruikmakend van hun complementariteit en deskundigheid zetten Belfius en Agoria vandaag een nieuwe stap: ze bundelen hun krachten om de ontwikkeling van de Smart Cities in België te begeleiden en te stimuleren.

Als eerste concrete realisatie organiseren Belfius en Agoria op 2 december 2015 in Brussel een gezamenlijk forum over Smart Cities, met vooraanstaande Belgische en internationale experts. Het forum zal bestaan uit interactieve sessies rond vier thema’s: “smart energy”, “smart mobility”, “smart digital communication & infrastructure” en “smart building, working & living environment”.

Deze studiedag zal afgesloten worden met de uitreiking van de “Belfius Smart City Award 2015”, waarvan Agoria de facto sponsor wordt, naast Accenture, Proximus en Roularta.

Naast de “Belfius Smart City Award 2015” voor het slimste en duurzaamste project volgens de vakjury en de Belgische bevolking, zal Agoria bij die gelegenheid ook de “Agoria Smart City Technology Awards” (www.agoria.be/smartcityawards) uitreiken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.