Foto: JID Foto: JID

Alweer een winkel die vertrekt uit geplaagd shoppingcentrum: “Gent is de uitzondering op de regel”

Met de thee- en koffiezaak Cantata verdwijnt opnieuw een winkel uit het Shopping Center Zuid. Het bekende winkelcentrum kampt met heel wat leegstand en de vraag klinkt of het concept nog wel van deze tijd is. Of ligt het aan iets anders? “Onze andere zes shoppingcentra doen het net heel goed.”

De koffie- en theeketen Cantata opende eind 2020 een filiaal in het bekende shoppingcenter aan de Zuid. De keten heeft al 350 vestigingen wereldwijd en het team was enthousiast om zijn honderden soorten thee en koffies naar Gent te brengen. Ze geloofden in het shoppingcentrum.

Drie jaar later is de winkel echter alweer leeggehaald. En het is lang niet de enige. Het lijkt wel of het winkelcentrum stilaan zijn beste tijd heeft gehad. Overal staan winkels leeg, de liften en roltrappen werkten een hele tijd niet naar behoren en de bezoekers blijven weg. (lees verder onder de foto)

Foto: JID
Foto: JID

“Na covid was het moeilijk om dezelfde cijfers als ervoor te behalen”, zegt Sam Perneel, verantwoordelijke van de retailportefeuille bij AG Real Estate, eigenaar van het shoppingcentrum. “Een aantal handelaars heeft beslist om het shoppingcenter te verlaten.”

Heeft een shoppingcentrum in het gebouw nog wel een toekomst? Het is een vraag die ook de Gentse politiek beheerst.

Toekomst?

Vlaams Belanger Caroline Persyn vroeg deze zomer in de gemeenteraad of de Stad Gent niet kan ingrijpen. Maar schepen van Economie Sofie Bracke (Open VLD) gaf te kennen dat ze vindt dat de eigenaar beter andere wegen bewandelt.

“Er is nood aan een gebouw dat meer naar buiten is gericht, in plaats van naar binnen, en vooral met een mix van functies. Boven de economisch levendige plint zou men bijvoorbeeld studentenhuisvesting, kantoren of recreatie kunnen overwegen. Verweving in een stad is cruciaal en ik denk dat ook Shopping Center Zuid zal moeten uitkijken naar een economisch rendabele mix van functies.” (lees verder onder de foto)

Foto: JID
Foto: JID

Uitzondering

Schepen Bracke noemt een shoppingcentrum zoals dat aan de Zuid “niet meer van deze tijd”. Maar daar is de eigenaar het niet mee eens. “We hebben in totaal zeven shoppingcentra in België”, zegt Perneel. “De andere zes doen het heel goed. Er is geen leegstand, de bezoekersaantallen zijn goed en de omzetcijfers van de handelaars prima. Gent is de uitzondering op de regel.”

Dat er verandering nodig is in Gent, daar is de eigenaar het wel mee eens. Boven het shoppingcentrum wil Atavus, de eigenaar van een reeks kantoren, alvast grondige renovatiewerken uitvoeren.

“Aangezien ons shoppingcentrum wordt geconfronteerd met heel wat uitdagingen, willen we samen kijken hoe we een mooie toekomst kunnen bewerkstelligen”, zegt Perneel. “Hoe die er exact zal uitzien, moeten we nog bekijken, maar we laten de site niet meteen los. De renovatiewerken die we vorig jaar nog hebben uitgevoerd, zijn daar het bewijs van.”