Nieuws Oost-Vlaanderen Belgische biotech blijft overeind op de beurs, ondanks moeilijke omstandigheden

Belgische biotech blijft overeind op de beurs, ondanks moeilijke omstandigheden

Foto Fred Debrock

Belgische biotech blijft overeind op de beurs, ondanks moeilijke omstandigheden

Het zijn woelige tijden op de internationale markten, maar niet voor de Belgische biotechbedrijven. Dat blijkt uit cijfers van KBC Securities die werden voorgesteld op de state of the union van de Vlaamse sectorfederatie flanders.bio en VIB. Ondanks een daling met 2 procent behouden de bedrijven een totale beurswaarde van 42,1 miljard euro, goed voor de derde positie in Europa. Dat is een pak beter dan de prestaties van de sector in de VS en Azië.

De biotechsector is zeer actief in ons land, met bijvoorbeeld Argenx in Zwijnaarde (Gent), dat onlangs een medicijn voor de behandeling van de zeldzame spierziekte myasthenia gravis op de markt bracht. Vyvgart, de commerciële naam van het medicijn, presteerde zeer sterk in de eerste drie verkoopmaanden in de Verenigde Staten. Vorige week startte het bedrijf met de verkoop in Japan.

Inhaalbeweging

De prestaties van de Belgische biotech doen de kloof met Duitsland, de Europese nummer één, verder krimpen. De publiek genoteerde biotechbedrijven in Duitsland, Denemarken en België hebben nu een marktwaarde van elk iets meer dan 40 miljard euro, samen goed voor net geen 130 miljard euro.

 

Het geneesmiddel heeft volgens analisten een miljardenpotentieel. Foto Fred Debrock

Overvloed aan financiering

“Het afgelopen jaar is de marktomgeving voor life sciences zeer hard geweest”, zegt KBC Securities, “Investeerders verkozen veiligere sectoren, waardoor het lastig was om nieuw kapitaal aan te trekken. Recent was er opnieuw meer activiteit, maar de toestand blijft precair.”

De situatie is evenwel niet vergelijkbaar met de nasleep van de financiële crisis. Vandaag is er een overvloed aan financiering op de private markt. Een reeks niet-beursgenoteerde bedrijven pakte vorig jaar ook uit met kapitaalrondes waar buitenlandse investeerders gretig op ingingen. Zo werd 1,3 miljard euro aan durfkapitaal opgehaald door technologiespelers, wat van 2021 een recordjaar maakt. Het valt de analisten wel op dat investeerders kieskeurig worden, waardoor het voor life sciences-bedrijven iets minder evident is om fondsen te werven.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.