Afbeelding1 Foto IF

Boer Wiebe (25) kweekt ‘malse’ graskiekens in verplaatsbare rennen: “Ik wil groeien naar 5.000 kippen”

DE PINTE, DEURLE - Op een weide recht tegenover het landbouwbedrijf van zijn grootouders in Deurle kweekt Wiebe Vermiesch (25) zijn eerste 500 kippen. De passie voor de landbouwstiel sloeg een generatie over, maar als kind al bouwde Wiebe in zijn dromen aan zijn ideale boerderij.  “Ik spendeerde uren op de boerderij van mijn grootouders, waar ik gretig mijn grootvader hielp op het veld.”

Na zijn studies bedrijfsmanagement trok hij naar Australië en Nieuw-Zeeland en werkte hij er op industriële akkerbouwbedrijven. “Daar leerde ik hoe ik het zeker niet wilde doen. Duizenden hectaren bewerken met gebruik van tonnen pesticiden en zonder rechtstreeks contact met de klant is zeker niet mijn ding.”

Mals vlees

Terug in België bleef hij 's avonds en in de weekends broeden en studeren op een plan om, ondanks alle stikstof- en andere problemen waarmee de landbouwsector geconfronteerd wordt, een duurzaam lokaal bedrijf uit te bouwen.

De keuze viel op het kweken van kippen in openlucht, in kippenrennen die elke dag verplaatst worden. Dat concept is bij ons nog niet zo gekend, maar in onder meer de Verenigde Staten staat het bekend als mobiele chicken farms .

“Het is een combinatie van traaggroeiende rassen en het kweken in verplaatsbare kippenrennen. De kippen krijgen elke dag vers gras, buitenlicht en insecten. Dat geeft een enorm malse, sappige vleesstructuur met een verfijnde smaak. Zelfs mijn vriendin, in principe nochtans vegetariër, kan een mals stukje graskieken best appreciëren”, zegt Wiebe.

5.000 kippen

Alles gebeurt lokaal in een prototype van korte keten. De graskiekens worden gekweekt, geslacht en verkocht op één locatie: de Klapstraat in Deurle. Wiebe ziet zijn project organisch groeien tot 5.000 kippen per jaar.

“Voorlopig is er nog een zomerstop, maar ik voorzie al een winter- en een zomerren, om de dieren een maximaal comfort te bieden. Op de lange termijn denk ik aan een systeem van natuurbeheer om tot een optimale natuurlijke bemesting te komen. Ik zie dan een cyclus waarbij achtereenvolgens jong rundvee, schapen, kippen en varkens op een bepaald stuk weide fourageren.”

Maar voorlopig is er dus nog een zomerstop. De laatste kiekens voor de vakantieperiode gaan volgende zaterdag de deur uit.