BureauCuisine3

Bureau/Cuisine gaat met 3D-voedingsprinter aan de slag

Bureau/Cuisine, dat vorige maand werd opgericht door Ilse Scheirlinck, gaat binnenkort aan de slag met een 3D-voedingsprinter. Het culinaire werkhuis uit Melle start een onderzoeksproject om de mogelijke toepassingen van zo’n printer in de voedingssector te bekijken. “Een 3D-voedingsprinter biedt volop mogelijkheden voor chefs om hun creativiteit te boosten. Door de automatisatie en bijhorende tijdswinst kan deze nieuwe technologie ook heel interessant zijn voor cateraars”, verduidelijkt de voedingswetenschapper.

De 3D-voedingsprinter moet de mogelijkheid bieden om nieuwe voedingsmiddelen te printen. “Op die manier kunnen er nieuwe texturen, smaken, combinaties en/of geometrische vormen worden bekomen”, zegt Ilse Scheirlinck. In samenwerking met culinaire vernieuwers worden de 3D-printmogelijkheden in kaart gebracht. “We zullen vooral onderzoeken hoe we basisbereidingen moeten aanpassen om ze printbaar te maken. Elk onderdeel zullen we evalueren en optimaliseren. Zo kunnen we wetenschappelijke kennis en expertise opbouwen en culinaire vernieuwers helpen om hun ideeën in 3D te realiseren.” Bureau/Cuisine wil zich op deze manier verder profileren als creatieve test-, proef- en werkomgeving op het raakvlak tussen wetenschap en gastronomie.

De focus van het project licht op de culinaire beleving. Dat de conventionele keuken wordt vervangen, staat buiten discussie. “We testen hoe deze printers complementair kunnen zijn met gewone kooktechnieken”, aldus Ilse Scheirlinck. “Technologie en software hebben hun weg gevonden in bijna elk aspect van ons leven, maar nog niet in de culinaire sector. Het is een boeiend domein waar de mogelijkheden nog niet ontgonnen zijn.”