Nieuws Oost-Vlaanderen Couckes Ceres Pharma sluit miljoenenovereenkomst met Mithra

Couckes Ceres Pharma sluit miljoenenovereenkomst met Mithra

Couckes Ceres Pharma sluit miljoenenovereenkomst met Mithra

MERELBEKE – Ceres Pharma, het ‘Omega Pharma bis’ van Marc Coucke, neemt de rechten op verkoop van generische vrouwengeneesmiddelen in België en Luxemburg van Mithra over, waardoor de omzet ineens meer dan verdubbelt. Mithra ontvangt twintig miljoen euro voor de overname en heeft uitzicht op nog eens twintig miljoen de volgende jaren als deel van de toekomstige winst. 

Ceres Pharma realiseerde vorig jaar iets meer dan 10 miljoen euro omzet. Daar komt nu aanzienlijk meer dan 14 miljoen euro aan omzet bij van de generische anticonceptiemiddelen en licenties om de vrouwengeneesmiddelen Estelle, Myring en Tibelia in België en Luxemburg te verkopen. Coucke is met een rechtstreeks belang van 18 procent in Mithra de op een na grootste aandeelhouder van Mithra, na CEO François Fornieri, en bezet er de voorzittersstoel.

Focus op ontwikkeling

Mithra wil zich met de verkoop vooral verder gaan focussen op de kernactiviteit van het bedrijf: de ontwikkeling van eigen producten. Dat is in de eerste plaats de potentiële blockbuster Donesta, een experimenteel middel om opvliegers in de menopauze te bestrijden, en de anticonceptiepil Estelle. Optimisme over die twee middelen joegen het aandeel Mithra dit jaar liefst 248 procent de hoogte in, de beste prestatie van het Brussels koersenbord.

Etixx

Ceres werd in september vorig jaar door Coucke als mini-Omega Pharma boven het doopvont gehouden en bundelt een aantal voorschriftvrije geneesmiddelen en sportdranken. Coucke zelf bezit 80 procent van de aandelen, zijn partner Mario Debel de resterende 20 procent.

De belangrijkste naam in de portefeuille van Ceres is het sportvoedingsmerk Etixx, dat Coucke terugkocht van Omega Pharma nadat dat was verkocht aan het Amerikaanse Perrigo. Etixx is tot nu toe goed voor meer dan de helft van de omzet van Ceres.

30 miljoen

Vorig jaar boekte Ceres meer dan 10 miljoen euro omzet met daarop een bruto bedrijfswinst van meer dan 1 miljoen euro. Slechts een begin volgens Debel: “Dit jaar moest er minstens 15 miljoen euro omzet gehaald worden, maar we hebben de ambitie om snel naar 30 miljoen euro te gaan. Dit is noodzakelijk willen we een mooie rendabiliteit halen.” Die kaap van 30 miljoen euro is nu, met de overname van de Mithra-resten in de BeLux, zeker in zicht.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.