BERLARE – Het gaat hard voor de Cypriotische kaas gemaakt in het Oost-Vlaamse Berlare. Berloumi bestaat nog maar vijf jaar, maar ligt nu al in de meeste supermarkten over heel Vlaanderen. De grillkaas wordt lokaal geproduceerd, met aandacht voor duurzaamheid en korte keten. Aan het eindproduct gaat een ingewikkeld productieproces vooraf, dat veel vakmanschap vergt. Een reden te meer voor UNIZO om David De Coster van Berloumi de titel van Oost-Vlaamse HIB’er (Handmade in Belgium) van het Jaar te geven!
David De Coster uit Berlare kreeg vijf jaar geleden een ingeving: waarom geen lokale variant maken van de alom bekende halloumi kaas? De halfzachte, witte, zoute kaas, die gebakken, gegrild of gefrituurd kan worden viel erg in de smaak bij zijn gezin. Zijn kinderen bedachten er zelfs al een eigen naam voor: Berloumi. David maakte zijn plan concreet en nu is Berloumi een vaste waarde in heel wat Vlaamse supermarkten. Het merk wordt spontaan opgepikt door winkels, groothandels en retailers en kan concurreren met internationale merken.
Berloumi versus halloumi
Berloumi is minder zout dan de Cypriotische en van de Berlaarse kaas bestaat ook een biologische en een geitenmelk variant. Kaasmaker David De Coster: “We gebruiken verse melk en voegen geen melkeiwitten toe, in tegenstelling tot de traditionele halloumi. Daardoor is onze kaas iets minder taai.”
Twee jaar lang hing er een schadeclaim boven het hoofd van de Berlaarse kaasmaker. De ‘Foundation for the protection of the traditional cheese of Cyprus’ was neit opgezet met de Berlaarse remake van de halloumi kaas. Maar David won de zaak: halloumi is geen merknaam maar een soort kaas, die iedereen mag maken of verkopen.
Ambitie
Hoewel David voor de productie van de Berloumi investeerde in installaties van alles samen 1 miljoen euro, gaat het product toch nog wel 20 keer door zijn handen. Het productieproces is dus een combinatie van moderne technologie en handenarbeid. Ondertussen ging het bedrijf ook naar vijf medewerkers en David hoopt in de toekomst nog verder uit te breiden. Er wordt gezocht naar een nieuwe locatie, zodat de onderneming verder kan groeien.
Oost-Vlaamse HIB’er van het Jaar
De jury had verschillende redenen om David De Coster en zijn Berloumi de titel van Oost-Vlaamse HIB’er van het Jaar te geven. In vijf jaar tijd heeft Berloumi de weg gevonden naar heel wat Vlaamse supermarkten, waar het product de concurrentie kan aangaan met internationale merken. Berloumi wordt nu enkel in België verdeeld, maar David denkt zeker aan export in de toekomst.
Daarnaast wordt Berloumi op een zo duurzaam mogelijke manier gemaakt: de melk komt van lokale boeren en er wordt goed nagedacht over hoe de opgewekte energie opnieuw gebruikt kan worden. Hoewel het product een toonbeeld is van korte keten en lokale handel, is het tegelijkertijd heel schaalbaar.