Nieuws Oost-Vlaanderen Duits chemiebedrijf koopt Oost-Vlaamse Devan Chemicals

Duits chemiebedrijf koopt Oost-Vlaamse Devan Chemicals

© Emy Elleboog (De Tijd)

Duits chemiebedrijf koopt Oost-Vlaamse Devan Chemicals

RONSE – Devan Chemicals, met hoofdkwartier in Ronse en vestigingen in Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is al ruim 40 jaar actief op het kruispunt van chemie en textiel. Het bedrijf ontwikkelt onder meer vlamvertragende en isolerende coatings voor werkpakken en heeft ook een product ontwikkeld dat de hoeveelheid virussen kan reduceren op textiel. Devan wordt nu overgenomen door het Duitse speciaalchemiebedrijf Pulcra. Het is Pulcra’s eerste overname ooit. Het investeringsfonds Pentahold stapt na acht jaar weer uit.

Sinds 2013 was Pentahold hoofdaandeelhouder van Devan Chemicals. Het bedrijf, dat geleid wordt door CEO Sven Ghyselinck, komt nu in handen van het Duitse Pulcra. Deze laatste was ooit een onderdeel van een van de divisies van de Duitse multinational Henkel. Het is sinds 2007 een onafhankelijk bedrijf. Devan is Pulcra’s eerste echte overname. Tot nu toe groeide het bedrijf organisch, al lijfde het in 2013 een afdeling van de chemiereus BASF in. Hoeveel de Duitsers op tafel leggen om hun Belgisch sectorgenoot over te nemen, is niet bekend.

Devan Chemicals was vorig jaar goed voor en omzet van 15,3 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 3,9 miljoen. Netto bleef daar 2,6 miljoen euro van over. Het bedrijf betaalde in oktober vorig jaar een tussentijds dividend uit van 4,43 miljoen.

Pentahold

De Latemse holding Pentahold werd jaren geleden boven de doopvont gehouden door Filip Balcaen, Bernard Thiers, Edmond Müller (ex-CEO Les Moulins de Kleinbettingen), Marc Saverys (rederij CMB) en Philippe Vlerick (UCO, ondervoorzitter KBC). Saverys werd in 2014 vervangen door Theo Roussis van kunststoffengroep Ravago.

Pentahold heeft na de verkoop van Devan Chemicals nog drie participaties in zijn portefeuille: Advipro (projectondersteuning in de (bio)farmaceutische, medische en hightechindustrie), Oh! Green (tuincentra) en Optimum Sorting (optische sorteermachines).

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.