Nieuws Oost-Vlaanderen Hoevekaas uit Brakel en bier uit Oudenaarde erkend als streekproduct

Hoevekaas uit Brakel en bier uit Oudenaarde erkend als streekproduct

Hoevekaas uit Brakel en bier uit Oudenaarde erkend als streekproduct

schapênDrie keer per jaar onderzoekt de Boordelingscommissie Streekproducten van VLAM de erkenningsaanvragen voor Vlaamse streekproducten.  Dat leidde onlangs tot de erkenning van vijf nieuwe Vlaamse streekproducten. Daarbij zijn er ook twee uit Oost-Vlaanderen: hoeveschapenkaas uit de Vlaamse Ardennen van De Schapenmelkerij uit Brakel en Oudenaards bruin bier van de brouwerijen Roman, Cnudde en Smisje mogen voortaan het Vlaams erkenningslabel dragen.

Rondom De Schapenmelkerij, in het hart van de Vlaamse Ardennen, graast een kudde Belgische melkschapen.  “Al is onze boerderij niet groot, ze beschikt over een aantal troeven  die haar uniek maken en ervoor zorgen dat het er goed toeven is”, zeggen de uitbaters Willem Vernaillen en Krista De Winne.  “Van de schapenmelk maken we de heerlijke schapenkaas Brebis de Brakel. We verkopen daarnaast ook andere zuivelproducten zoals yoghurt en roomijs op basis van schapenmelk en we geven ook cursussen kaas maken.  Voorts bieden we als zorgboerderij ademruimte aan mensen die even nood hebben aan een adempauze.”  .

Bier neemt logischerwijze ook een belangrijke positie in in het het Vlaamse streekproductenpallet. Een op en top Belgisch product is bruin bier. Oudenaarde bekleedt hierbij een belangrijke plaats en mag gerust de hoofdstad van het bruin bier genoemd worden.  De  geschiedenis van bier brouwen gaat in Oudenaarde terug tot in de verre middeleeuwen. Reeds in 1357 werd in de stad een ambacht van brouwers opgericht. Ooit telde de stad en omgeving tot 17 brouwerijen. Belangrijk hierbij is onder meer de uitstekende kwaliteit van het Oudenaards water, rijk aan ijzer en calcium.

Brouwerij Roman is de oudste en grootste van de Oudenaardse brouwerijen. Al meer dan 4 eeuwen lang herbergt Mater de brouwersfamilie Roman. Met hun Adriaen Brouwer bieren zetten zij de traditie van het Oudenaardse bruin bier verder.

Bij Brouwerij Cnudde in Eine, een gehucht van Oudenaarde, is de vierde generatie brouwers aan de slag. Lange tijd was hun bruin bier enkel op vat beschikbaar en dus enkel in de lokale cafés te proeven. Sedert 2009 is Cnudde Oudenaards bruin ook verkrijgbaar in flessen.

Brouwerij Smisje gevestigd in Mater is de jongste brouwerij van Oudenaarde. Ook in hun gamma kon lokaal bruin bier niet ontbreken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.