10-dingen-die-je-nog-niet-wist-over-windmolens-op-zee-2615

Jan De Nul betwist DEME-contract voor stopcontact op zee

AALST - De Belgische baggeraars, Jan De Nul en DEME, vochten vorig jaar om het binnenhalen van het prestigieuze contract van stroomnetbeheerder Elia voor de zeekabels die het stopcontact op zee verbinden met het stroomnetwerk op land. Deze infrastructuur is nodig om de stroom uit de toekomstige zeewindparken aan land te brengen. DEME werd uitverkoren voor dit contract van 130 miljoen euro, maar Jan De Nul legt zich niet bij deze beslissing neer.

De Aalstse baggergroep van de familie De Nul verkreeg voor de Brusselse rechtbank van Koophandel dat het contract tussen Elia en DEME wordt vrijgegeven. Volgens De Nul zou DEME veel dunnere kabels hebben aangeboden, waardoor diens offerte goedkoper was. De Nul beweert dat de dunne kabels in sommige gevallen dreigen op te warmen tot boven de 90 graden. Een grens die volgens de aanbesteding van Elia nochtans niet overschreden mocht worden.

De rechtbank zal na de ontvangst van nieuwe elementen van Jan De Nul en een reactie van Elia zich volgend jaar opnieuw over de zaak buigen.

Offshore wind niet in gevaar

De juridische onzekerheid over het kabelcontract is de zoveelste moeilijk episode in de uitbouw van de windparken voor de Belgische Noordzee. Maar stroomnetbeheerder Elia verwacht dat deze juridische procedure geen effect zal hebben op de bouw van het stopcontact op zee, en dus ook niet op de bouw van de drie zeewindparken. De redenering is dat de juridische procedures nog een tijd zullen duren en dat de kabels tegen die tijd al gelegd zullen zijn. Als Elia alsnog ongelijk krijgt, zal er dus eerder een boete volgen dan een stopzetting van de bouwwerken.

De bouw van de fundering van het stopcontact op zee is momenteel bezig en in een Griekse fabriek wordt de kabel geproduceerd. Volgend jaar zal de kabel aangelegd worden. Het project moet in het derde kwartaal van volgend jaar opgeleverd zijn.

[caption id="attachment_31543" align="alignleft" width="373"] © Studio Dann[/caption]

Schadevergoeding

NorthWester 2, één van de drie zeewindparken, zal deze week vrijdag zijn financiering afronden. Jan De Nul, die het contract voor de bouw van dit windpark binnenhaalde, heeft er dus zelf ook geen belang bij om de ontwikkeling van deze parken te vertragen. Het bedrijf vroeg aan de rechter wel een schadevergoeding van 36,8 miljoen euro voor het mislopen van het Elia-contract. Elia diende een tegenclaim van 3,3 miljoen euro in.