Nieuws Oost-Vlaanderen Levensreddende App krijgt ondersteuning van iMinds

Levensreddende App krijgt ondersteuning van iMinds

Levensreddende App krijgt ondersteuning van iMinds

Slide1EVapp (‘Emergency Volunteer Application’) onderzoekt hoe we er met hedendaagse technologie voor kunnen zorgen dat mensen in nood sneller hulp kunnen krijgen. Dit project, van zes Gentse studenten geneeskunde werkt daarvoor aan een gratis smartphone applicatie die vrijwilligers verwittigt  van noodgevallen in hun onmiddellijke omgeving.

“We zijn dan ook fier dat we er met ons ambitieuze project in geslaagd zijn om ondersteuning te verkrijgen van het digitale onderzoekscentrum iMinds”, zegt Vrginia Liberton, die instaat voor de public relations. “EVapp is immers geselecteerd voor het iStart.light  programma, waarmee het onderzoekscentrum training en coaching aan studenten en net  afgestudeerden aanbiedt – zodat zij hun project kunnen uitbouwen tot een echte start-up.”

EVapp wil de tijd tussen een noodoproep en de aankomst van de hulpdiensten overbruggen,want bij een noodgeval wacht men nu gemiddeld 8 minuten op een ambulance. De app spoort professionele vrijwilligers op, bijvoorbeeld artsen of verplegers, door middel van geolocatie. Bij een noodgeval, zoals een hartaanval, kan een gebruiker van de app door op de alarmknop te drukken automatisch 112 bellen en het systeem van vrijwilligers activeren.  Vrijwilligers die in de buurt en beschikbaar zijn kunnen dan een oproep negeren of accepteren. Indien zij accepteren, ontvangen ze de locatie van het noodgeval om zo binnen enkele minuten EHBO toe te dienen. Zij kunnen via de app ook checken of er zich een AED (defibrillator) in de buurt bevindt.

‘’Onze eerste versie is klaar, maar moet nu nog uitgebreid getest worden. Ten laatste tegen eind 2015 verwachten wij een werkende applicatie te hebben,’’ zegt Virginia Liberton. ‘’Wij hopen dat de vzw EVapp zal kunnen  rekenen op steun van de overheid. Zo willen we samen met de vele partners die we nu al  verzameld hebben, zoals de Belgische Cardiologische Liga (BCL), van deze levensreddende app een realiteit te maken. Er is zeker ook interesse uit het buitenland voor de software, die ontwikkeld wordt door onze bvba Prior-IT. Zo willen wij heel Europa en landen daarbuiten kennis laten maken met onze innovatie.’’

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.