Lievegem recordaantal pop-ups De Appeltuin, da’s met een appelsapje klinken op het leven in een prachtige boomgaard. Foto: cte

Lievegem had vorig jaar nog recordaantal pop-ups, nu komen er extra afspraken: “Het evenwicht met de gewone horeca bewaren”

Nadat Lievegem vorig jaar een recordaantal pop-ups telde, voert de gemeente nu een charter in. “We willen niet minder zomerbars, wel een beter evenwicht”, zegt schepen Jeroen Van Acker (CD&V).

De gemeente Lievegem zag het aantal pop-ups de laatste jaren groeien. Mensen hebben na de coronaperiode de drang om meer buiten te zitten, en de verschillende horecapop-ups en zomerbars spelen daar op in. Lievegem telde vorig jaar dertien pop-ups, en ook dit jaar gaat het opnieuw hard. “Op dit moment zijn er al zeven nieuwe aanvragen”, zegt schepen van Evenementen Jeroen Van Acker (CD&V). En dan is de lente nog maar pas begonnen...

Concurrentie

Pop-ups worden vaak uitgebaat door mensen die uit de horeca komen, maar even vaak niet. Op die manier zijn ze een stuk concurrentie voor de horeca zelf. “Om voor iedereen een gelijk speelveld met gelijke rechten en plichten te verzekeren, voeren wij dit charter in dat alle regels harmoniseert”, zegt burgemeester Kim Martens (CD&V).

Zo werd een gentlemen’s agreement opgesteld met twaalf concrete afspraken. Er komen onder meer twee seizoensgebonden periodes waarbinnen pop-ups kunnen worden toegelaten. Voor zomerbars is dat vanaf 15 mei tot 15 september, voor winterbars vanaf 15 november tot 15 februari. Ook moet de exploitatie verenigbaar zijn met de omgeving, moet de initiatiefnemer verplicht de buurtbewoners schriftelijk informeren, heeft de pop-up vaste sluitingsuren en -dagen en moet er ook voldaan worden aan de geluidsnormen.

Aantrekkingskracht

“Pop-ups dragen bij aan de versterking van het sociaal weefsel binnen de gemeente en de aantrekkingskracht van Lievegem”, stelt Van Acker. “Met dit charter is het zeker niet de bedoeling om minder pop-ups toe te laten, maar om alles wat te stroomlijnen. We willen in Lievegem iedereen de kans geven om te ondernemen of iets te organiseren maar dit moet in harmonie met de buurtbewoners gebeuren. Met dit charter willen we het evenwicht bewaren tussen de reguliere horeca en de organisatoren van de pop-ups. We behandelen vraag per vraag en bekijken samen met de organisatoren wat er nog kan aangepast worden, van avondopeningen tot geluidsafwijkingen en meer. Voor alle duidelijkheid: dit is geen reglement. Het zijn afspraken die wij samen met de organisatoren willen bewaken. Lievegem is een plattelandsgemeente die openstaat voor creatief ondernemen en dat blijft ook zo.”