sophie-vandoorne-strafste-onderneemster Foto: rr

Sophie Vandoorne van Het Veer staat in finale van ‘Strafste onderneemster van Oost-Vlaanderen’

De zoektocht naar dé strafste onderneemster van Oost-Vlaanderen nadert zijn ontknoping. Aan de hand van een persoonlijk portret stellen we deze week de vijf genomineerden voor. Vandaag: Sophie Vandoorne van Het Veer uit Landegem. “Mijn reis naar deze positie was niet altijd gemakkelijk, vooral omdat ik als ‘dochter van’ mijn eigen weg moest vinden”, vertelt Sophie.

Sophie Vandoorne (46) heeft 23 jaar ervaring in het Landegemse familiebedrijf. Ze is getrouwd met Stijn en heeft twee kinderen. De bedrijfsleidster heeft een achtergrond in communicatiebeheer en een passie voor reizen en fotografie. “Ik geniet ervan om op vakantie te ontspannen met een goede roman aan het zwembad. Ik lees niet graag managementboeken, dus laat ik ze graag voor mij samenvatten. Zo ging ik jarenlang naar ‘Wij Lezen Voor U bij Vlerick’ en ging ik onlangs naar het Unizo Topseminar waarbij je op één dag de hoogtepunten krijgt van 10 managementboeken.”

Samen op koers blijven

Sophie is CEO van Het Veer, een holding met diverse bedrijven. Haar inspiratie om te ondernemen komt voort uit haar papa Rik Vandoorne, die het bedrijf in 1979 heeft opgericht. “Het Veer is al meer dan 45 jaar prominent aanwezig in de sector van de middenspanning. Het vormt het kloppende hart van de groep, met vier bedrijven, met name Deba, SGC, Mevoco en Cotrabel, die een uniek middenspanningsverhaal hebben uitgebouwd”, legt ze uit. “Ondertussen zijn er 14 bedrijven aan boord die actief zijn in verschillende andere sectoren zoals oppervlaktebehandeling, beton, metaal, vastgoed en ERP-software. De groep telt een 230-tal medewerkers samen goed voor een omzet van 53 miljoen euro.”

LEES OOK. Daphne Aers van TNS Homemade Foods staat in finale van ‘Strafste onderneemster van Oost-Vlaanderen’

Als CEO is de Landegemse zakenvrouw verantwoordelijk voor het bedrijf in de juiste richting te sturen. “Mijn reis naar deze positie was niet altijd gemakkelijk, vooral omdat ik als ‘dochter van’ mijn eigen weg moest vinden”, vertelt Sophie. “Als communicator ben ik bedreven in het verbinden van mensen en het enthousiasmeren van het team om samen onze doelen te bereiken. Mijn rol is ervoor te zorgen dat we samen op koers blijven.”

7 kernwaarden

“Op koers blijven sluit aan bij onze zeven waarden die elk bedrijf in de groep draagt: ondernemend, professioneel, kwaliteit, onderscheidend, enthousiast, respectvol en safety first. Als laatste waarde hebben we nog ‘bliksemsnel’, die verwerkt zit in het logo van Het Veer en andere dochterondernemingen. Dit verwijst naar bliksemsnel inspelen op elke vraag van de klant, maar ook in het dagelijkse reilen en zeilen. Ik wil als het ware het ondernemerschap aanwakkeren bij al onze medewerkers. Iedereen kan ondernemen door initiatief te nemen en zaken te doen”, klinkt het.

Op zoek naar buitenaards leven in Australië

Sophie denkt haar nominatie te danken aan een uniek project bij SGC – SwitchGear Company waarbij Het Veer met hun Australische partner NHP, maar liefst 141 schakelborden zullen leveren voor het SKAO project (Square Kilometer Array Observatory, red.) in de stille zone van de Australische outback. “Ons materiaal is gekozen vanwege de geluidsarme en duurzame eigenschappen, essentieel gezien de locatie. De deelname aan dit wetenschappelijke project, gericht op het verkennen van de oorsprong van het universum en het zoeken naar buitenaards leven, is voor het team van SGC een ongelofelijke ervaring”, zegt Sophie. “We hebben ook een mooie groei gerealiseerd in 2023 met al onze bedrijven. Ik durf zelf te zeggen dat CDC – Cabines de Ciney een nominatie voor ‘Trends Gazelle’ zal krijgen”, aldus de trotse CEO van Het Veer.

LEES OOK. Lien Louwagie van Gig and Grow staat in finale van ‘Strafste onderneemster van Oost-Vlaanderen’

Sophie roept de lezers van Made In op om op haar te stemmen vanwege haar doorzettingsvermogen en succes als vrouw in de technische wereld. “Veel vrouwen kiezen voor de klassieke sectoren zoals de zorg, human resources, onderwijs en minder voor de maakindustrie. Ik moet toegeven dat dit me ook afschrikte als ik net afgestudeerd was. Ik wou een evenementenbureau oprichten, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor het familiebedrijf, want daar valt ook zoveel te organiseren en zoveel te doen.”

“Als vrouw in de technische wereld heb ik bewezen dat ik mijn mannetje kan staan door me te omringen met sterke mensen en specialisten in hun vakgebied. Door naar hen te luisteren, vragen te stellen en hen voldoende vrijheid te geven, geloof ik dat we samen mooie dingen kunnen realiseren”, aldus Sophie Vandoorne.

Je kan je stem voor Sophie of een van de andere onderneemsters uitbrengen tot en met 3 maart via deze link.

LEES OOK. Charlotte De Cock van VBDCK Brewery staat in finale van ‘Strafste onderneemster van Oost-Vlaanderen’