Foto David Van Hecke

Uitbreidingsplannen van brouwerij Huyghe stoten op protest

MELLE - 72 buurtbewoners van brouwerij Huyghe in Melle willen de uitbreidingsplannen van het bedrijf tegengaan. Ze kregen het woord tijdens de gemeenteraad deze week. Een echt debat over de kwestie kwam er niet, maar er wordt wel overleg gepland.

Brouwerij Huyghe, bekend van Delirium Tremens en Averbode, wil uitbreiden met verschillende loodsen en een belevingscentrum voor bedrijfsbezoeken. Bewoners uit de buurt zijn tegen de plannen, omdat die volgens hen groter uitvallen dan eerst werd voorgesteld. Samen met 71 anderen diende buurtbewoner Johan Verhaeghe daarom een verzoekschrift in bij het gemeentebestuur.

“We willen het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de buurt laten wijzigen”, zegt Verhaeghe. “Daarin werd een groot deel woongebied aangepast naar industriegebied, enkel voor de brouwerij. Maar dit geeft ons heel wat onzekerheid: gaan ze het volledige terrein gebruiken, hoe groot wordt er gebouwd, hoe lang blijft de brouwerij er nog,…”

Het grote plan werd in 2019 al goedgekeurd, zonder protest. De bal ging pas aan het rollen nadat de brouwerij een bouwaanvraag indiende voor de uitbreiding. “Pas toen werd duidelijk dat de nieuwe gebouwen veel groter zouden worden”, zegt Verhaeghe. “We zijn niet tegen de brouwerij, maar tegen de uitbreiding. Zelfs als we een akkoord sluiten met de brouwerij, kunnen ze binnen dat plan nog doen wat ze willen.”

Overleg gepland

Tijdens de gemeenteraad maandag kregen de buurtbewoners het woord, en vroegen ze dus om het plan te wijzigen. “Er was geen volwaardig debat over het voorstel en er is geen beslissing genomen over de inhoud”, zegt Verhaeghe. “Er is enkel beslist dat er eerstdaags overleg zal plaatsvinden tussen het gemeentebestuur, de bewoners en de brouwerij.”

Brouwerij Huyghe gaat in op het voorstel tot overleg. “We zijn er zeker van dat onze aanvraag past binnen het goedgekeurde plan, maar willen niet in onmin leven met de buren”, zegt CEO Alain De Laet. “Onze deur stond al langer open, dus ook nu willen we aan tafel gaan om te kijken of we tot een overeenkomst kunnen komen. Sommige opmerkingen kan ik begrijpen en we zijn bereid tot een compromis, maar niet onder gelijk welke voorwaarden.”