IMG_2696

Utexbel zorgt voor Europese primeur met industriële productie van circulair ziekenhuistextiel

RONSE – Utexbel, Belgische marktleider in textielproductie, stelt naar aanleiding van de Close the Loop-conferentie een nieuwe productlijn van duurzame ziekenhuiskledij op basis van gerecycleerd textiel voor. Na een investering van vijf jaar, is het voor het bedrijf uit Ronse het eerste belangrijke circulaire project. Utexbel wil binnen enkele jaren 15 tot 20% van haar productie verduurzamen.

Dr. Green is een volledig circulair ontwikkeld product, waarbij gebruikte ziekenhuiskledij op industriële schaal getransformeerd wordt tot vezels en daarna weer omgezet wordt tot afgewerkte ziekenhuiskledij. Utexbel is de eerste Europese speler die dit proces op industriële schaal uitrolt. Het bedrijf kiest er bewust voor om de productie lokaal te houden en werkt voor dit nieuwe product samen met Van Moer (expert in werk- en bedrijfskledij), maatwerkbedrijf Arcor (bewerking van het textiel), Terre (specialist in kledijrecyclage) en Delorge, dat instaat voor het uitrafelen van het textiel.

Ziekenhuiskledij bestaat door de band genomen uit 65% polyester en 35% katoen. Na een honderdtal wasbeurten voldoet de stof echter niet meer aan de kwaliteitsstandaarden, dus wordt deze voor Dr. Green gerecycleerd zodat ze opnieuw als basisgrondstof kan worden gebruikt. De kledij wordt door de partners 'vervezeld.' De stof wordt gereduceerd tot fijne vezels van zo'n 25 millimeter lang, die voornamelijk bestaat uit polyester, gezien veel van het katoen gedurende het verwerkingsproces uit de stof is verdwenen. Deze vezels worden samengeperst tot balen die bij Utexbel worden geleverd.

Met de balen met gerecycleerd materiaal gaat Utexbel aan de slag om nieuw garen te spinnen. Tijdens het spinnen wordt biokatoen en gerecycleerd polyester toegevoegd. Met dit garen wordt Dr. Green geweven. De geweven stof wordt vervolgens geverfd in de gewenste kleur en afgewerkt op basis van de verwachtingen van de klant. De finale afwerking zorgt er bijvoorbeeld voor dat de stof water- of olieafstotend wordt of brandwerend is.

 

Unicum in de sector

“We zijn bijzonder trots op dit innovatief procedé dat door ons voor het eerst op industriële schaal wordt toegepast. We recycleren 65% van het basismateriaal: een unicum in de sector”, zegt Jean-Luc Derycke, R&D Manager bij Utexbel. “Van Moer levert de gebruikte ziekenhuiskledij aan. Terre en Arcor staan in voor het versnijden van het textiel, waarna Delorge de stof uitrafelt zodat wij met de gerecycleerde vezels aan de slag kunnen om er Dr. Green van te maken.”

“Bij aanbestedingen voor ziekenhuiskledij worden steeds specifiekere vragen naar de oorsprong van de stof gevraagd. Meer en meer Europese ziekenhuizen willen weten of het productieproces en de sourcing duurzaam is”, zegt Arie Raijmakers van Van Moer.

Verticale integratie, korte keten en minimale uitstoot

Utexbel is één van de laatste Europese industriële textielbedrijven dat verticaal geïntegreerd is: het staat in voor het volledige productieproces. “Op industriële schaal textiel produceren en recycleren in Europa is mogelijk. We moeten blijven kiezen voor innovatie en inzetten op de korte keten”, nog volgens Derycke. Bij de productie van Dr. Green wordt het transport van het product in de verschillende fases tot een minimum beperkt omdat de partners niet ver van elkaar liggen en perfect op elkaar zijn afgestemd.

Zo ligt de CO2-uitstoot van het productieproces van Dr. Green wel 32% lager dan de productie van conventioneel textiel. Ook het verbruik van water – en energie ligt respectievelijk 84% en 42% lager.

Ambitie: 15 tot 20% van de productie, focus op export

Utexbel houdt zich voor om tegen 2025 1000 ton materiaal te verwerken tot 2 miljoen meter weefsel. Ter illustratie: hiermee kunnen 750 000 stukken textiel worden gemaakt. Met deze productie wordt Dr. Green op die manier goed voor 15 tot 20% van de productie van Utexbel.

“In deze eerste fase zetten we 10 ton materiaal in, goed voor 20 000 meter weefsel. De eerste gesprekken met ziekenhuizen en partners zijn lopende en de reacties zijn alvast zeer enthousiast”, stelt salesmanager Johan Dewulf van Utexbel.

Utexbel richt zich op de hele Europese markt en kijkt in het bijzonder naar de buurlanden en de Scandinavische landen voor de export van Dr. Green. “We geloven in de kracht van dit product en richten ons specifiek op die markten die verhoogde aandacht voor duurzaamheid en de korte keten tonen”, zegt Dewulf.

Close the Loop – sustainable development goals

Dr. Green werd in primeur voorgesteld op de door Utexbel georganiseerde ‘Close The Loop Conferentie’ die in het teken staat van circulariteit. “Deze conferentie was voor ons het ideale moment om partnerships aan te gaan in België en daarbuiten. We spraken met eindklanten zoals ziekenhuizen, maar ook met wasserijen, afvalverwerkers, confectioneurs, investeerders… Ook partijen als de brandweer en het Belgische leger tekenden present”, besluit Dewulf.