Vader en zoon laten hun Carrefour over: “We hebben zes jaar keihard gewerkt. Voor niets”

LOVENDEGEM - De uitbaters van de Carrefour Express in het centrum van Lovendegem laten hun warenhuis over. “Na zes jaar ploeteren, vechten en strijden is het genoeg geweest”, zegt zaakvoerder Patrice Engelschenschilt, die vreest dat er door de crisis in supermarktenland nog collega’s de brui zullen aan geven. “Je zou verschieten welke winkels in de streek ook in de etalage staan.”

De Carrefour Express in het centrum krijgt vanaf dinsdag 13 juni een nieuwe uitbater. Vader Frank en zoon Patrice Engelschenschilt geven hun supermarkt op, én ze communiceren open over de reden waarom.

“We hebben onze omzet en het aantal klanten op zes jaar tijd meer dan verdubbeld, we hebben evenementen georganiseerd om de mensen naar het Dorp te lokken en elke dag keihard gewerkt en gestreden voor onze winkel”, zegt Patrice. “Maar de marges daalden, terwijl onze vaste kosten, energie en personeel,- te hoog waren om maandelijks nog maar iets over te houden. Elke zelfstandige heeft het lastig in het begin. Maar als je na zes jaar nog altijd moet ploeteren, moet je keuzes maken.”

Om de kosten te drukken nadat de energiefactuur vorig najaar gestegen was van 3.000 naar 16.000 euro per maand, was de Carrefour Express al één dag per week gesloten. Nu wordt het warenhuis, dat ook op zon- en feestdagen open was tot 19 uur, dus overgelaten.

Carrefour Bloemekenswijk

De Engelschenschilts, die in 2017 een 200 jaar oude familietraditie van terrassen en opritten leggen ruilden voor de wereld van de supermarkten, kijken met gemengde gevoelens terug op die keuze. “Enerzijds hebben we er enorm veel spijt van, want wij hebben echt wel voor niets gewerkt. Anderzijds is dit een enorme levensles geweest en hebben we prachtige mensen leren kennen in Lovendegem.”

Hun andere Carrefour, in de Oostveld Kouter, staat niet over te nemen. “Daar hebben we totaal andere voorwaarden. Zolang mijn vader bezig wil zijn tijdens zijn pensioen, zal hij er klanten met de eeuwige glimlach ontvangen.” Mama An en zoon Patrice, die aan de slag gaat als account manager in de evenementensector, blijven achter de schermen actief.

Nog warenhuizen over te nemen

Patrice ziet de komende jaren heel erg somber in voor de sector. “De klanten betalen meer en meer, de winkeleigenaars hebben almaar minder en minder marge. Waar gaat die winst dan allemaal naartoe? Wanneer gaan de stijgende prijzen eens stoppen? De retail krijgt enorme klappen, kijk maar naar Delhaize. Carrefour kwam deze week ook in de media met 61 miljoen verlies. Het zou mij niet verbazen mocht ook daar binnenkort iets veranderen. Ik ben er zeker van dat er nog collega’s de brui zullen aan geven. Ik ken alleszins een aantal winkels in de omgeving die ook over te nemen staan waarvan niemand het zou van verwachten.”

Op zondagavond 11 juni om 19 uur trekken Frank en Patrice de deur van de winkel op het Dorp definitief dicht.