Schermafbeelding 2021-12-10 om 08.44.59

Van duurzame doelstellingen naar winstgevende groeipaden met Material Mastery

GENT - Drie complementaire innovatiespecialisten starten in Gent een uniek dienstenbedrijf, gericht op het verduurzamen van andere bedrijven. Het ervaren en complementaire trio biedt met Material Mastery hulp aan middelgrote en grote bedrijven bij het ontwikkelen van slimme circulaire oplossingen met een duurzame en positieve impact.

Materiaalkost, logistieke- en energieprijzen blijven stijgen, de wetgeving verandert ten gunste van circulariteit en duurzaamheid, en de consument wordt steeds mondiger. De vrijheidsgraden om vrij(-blijvend) te ondernemen worden steeds kleiner. Als bedrijf is duurzaam innoveren de weg vooruit. 

Zo eenvoudig als dat lijkt, zo complex is de realiteit van zowel duurzaam, als innovatief ondernemen. Ambitieuze doelen die bedrijfsleiders stellen moeten vaak door de innovatiemanager gerealiseerd worden. Die beschikt zelden over het systemisch inzicht, de diepgaande materialenkennis en creativiteit die circulaire projecten vereisen. Het gaat over veel meer dan de recyclage van een product of restmateriaal... Een duurzame, circulaire oplossing is pas waardevol wanneer ze ook betaalbaar en haalbaar is. Daar precies wil het Gentse Material Mastery het verschil maken. 

Innovatie met duurzame én economische meerwaarde

Drie complementaire innovatiespecialisten richtten begin 2021 Material Mastery op. Ze vonden elkaar in hun gezamenlijke waarden en interesses. Samen stellen ze 75 jaar ervaring als materiaalwetenschapper, productontwikkelaar en zakelijk specialist ter beschikking om innovatie met een duurzame én economische meerwaarde te realiseren.

Jean Paul Gueneau de Mussy is een ervaren ingenieur materiaalkunde, gespecialiseerd in ontginning en mettalurgie, micro electronica en clean tech. Hij werkte eerder bij KUL en IMEC als materiaalspecialist.

Adriaan Debruyne is een ervaren industrieel ontwerper, medeoprichter van Pilipili (Kortrijk), Saflot creative consultants en Apollo18. Hij ontwikkelde talloze innovaties voor een hele reeks West-Vlaamse bedrijven, waaronder Curana, Eliet, PDCBrush, …

Johan Bonner combineert een achtergrond in productontwikkeling met een Master in Marketing Management van Vlerick Business School en heeft een reeks innovatieve producten succesvol in de markt gezet. Zijn meest recente omvangrijke realisatie is de wereldwijde introductie van een revolutionair kleefgordijn onder de merknaam Squid voor Lampe Textiles uit Tielt.

Impactgedreven

Material Mastery ondersteunt vooral duurzaamheids- of innovatiemanagers die hulp zoeken bij de noodzakelijke circulaire transitie. “We zijn impactgedreven en kiezen voor projecten die zowel de circulaire transitie binnen bedrijven naar een hoger niveau tillen, als de planeet helpen. Klanten noemen ons ‘de turbo’ van hun R&D-departement”, zegt Johan Bonner.

Het bedrijf werkt al aan enkele circulaire projecten voor grote bedrijven en sociale maatwerkbedrijven. Eén van de projecten is de circulaire schooltas die bij de start van het schooljaar in Gent werd gelanceerd. Daarnaast kozen Ebema en Etex ook al voor een samenwerking met het bedrijf.