Nieuws Oost-Vlaanderen Vier redenen om meer aandacht te hebben voor ondernemerschap

Vier redenen om meer aandacht te hebben voor ondernemerschap

Vier redenen om meer aandacht te hebben voor ondernemerschap

000000tineDat startup Sentiance zijn kapitaal kon versterken met 4,9 miljoen euro, dat Bloovi.Me een samenwerkingsakkoord afsloot met Google en dat The World of Waw, dat gespecialiseerd is in augmented reality, liefst 89 creative agencies achter zich liet in een pitch om de beleving in pretpark De Efteling te verhogen zijn drie nieuwsberichten die de dynamiek van het Belgische startuplandschap op een positieve manier in het daglicht stellen. Ze verdienen eigenlijk nog veel meer aandacht, want ondernemerschap is in deze disruptieve tijden meer dan ooit nodig en verdient alle mogelijke steuntjes in de rug.

Ondernemen is nodig omdat Vlaanderen slecht scoort in ondernemerschapsmentaliteit

Op 18 november 2015 maakten Tine Holvoet (foto), Niels Bosma en Hans Crijns van de Vlerick Business School de resultaten bekend van een studie (http://tools.emailgarage.com/Pub/Asset.ashx?Id=aebd2429-fe0f-450c-a002-80b03b082935&MessageId=1098408940) die de ondernemerschapsmentaliteit in diverse Europese regio’s met elkaar vergelijkt. Vlaanderen haalt daarin niet bepaald een goede score.  Vooral de opportuniteitsdetectie, de statusperceptie van succesvolle ondernemers en de beeldvorming van ondernemers zijn zaken waarin veel kan worden verbeterd. De succesverhalen van startups kunnen op dat vlak zeker meer dan hun steentje bijdragen.

Ondernemen is nodig omdat er kansen zijn voor wereldwijde winnaars   

Ondernemers zijn ook nodig omdat ze dromers zijn en zich niet neerleggen bij wat is, maar kijken naar wat kan. Als we op dit ogenblik bijvoorbeeld kijken naar de zes grootste beurskapitalisaties in de Verenigde Staten zien we dat vier daarvan – Apple, Alphabet, Microsoft en Facebook – actief zijn in de technologiesector en dat enkel oliebedrijf Exxon en de investeringsgroep Berkshire Hataway van Warren Buffet stammen uit de “oude economie”. Dat is een fascinerende vaststelling, die aangeeft tot welke enorme successen ondernemerschap kan leiden, want een aantal bedrijven zijn nu echte reuzen geworden, terwijl ze vijftien jaar geleden niet eens bestonden. Anderzijds zien we daaraan ook dat in de nieuwe wereld slechts plaats is voor één winnaar. Terwijl in de traditionele economie nog vier à vijf toppers vredig naast elkaar leefden, geldt meer dan ooit het adagium : “the winner takes it all”. Gelukkig zijn er veel terreinen waarop dat kan. Er is bijvoorbeeld geen enkele raden waarom Gentse bedrijven als Bubble Post en Teamleader niet zouden kunnen uitgroeien tot wereldwijde leider in hun respectievelijke sector van ecologische pakjesbezorger en aanbieder van SaaS-oplossingen voor CRM, projectplanning en facturatie.

Ondernemen is nodig omdat de rest van de wereld allerminst stil staat 

De positieve verhalen over ondernemerschap en startups betekenen allerminst dat we tevreden achterover mogen leunen. Want de rest van de wereld staat niet stil. Op de onlangs in Helsinki gehouden megaconferentie voor startups Slush was bijvoorbeeld geen enkele Belgische startup aanwezig, maar wel tientallen uit de Scandinavische landen, Portugal, Frankrijk, Rusland en Israël. Zo bleek er ook dat de Europese hoofdstad met het grootste aantal startups per hoofd van de bevolking verrassend genoeg niet Amsterdam, Londen of Berlijn is, maar het Estse Tallin. De startupscene staat er, onder meer ook omdat de overheid er heel wat flexibeler is ten aanzien van ondernemerschap, een stuk verder dan bij ons (http://www.madeinoostvlaanderen.be/nieuws/oost-vlaamse-startups-kunnen-veel-leren-van-estland/)

Ondernemen is nodig omdat het de jeugdwerkloosheid kan helpen terugdringen

Hoewel het jeugdwerkloosheidscijfer zich sinds het begin van de wereldwijde financiële crisis heeft gestabiliseerd, worden een groot aantal Europese landen geconfronteerd met een jeugdwerkloosheid van meer dan 20%. In  België bedraagt het cijfer zelfs 22,6%.  Het promoten van het ondernemerschap bij jongeren lijkt steeds duidelijker een mogelijke oplossing voor dat probleem. Maar ondanks de hoge jeugdwerkloosheid heeft minder dan de helft van de Europese jongeren volgens een onderzoek van de Europese Commissie zin om met een eigen zaak te beginnen. Caroline Jenner van de vereniging Junior Achievement Europe pleit daarom voor veel meer aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs. “We moeten de Europese onderwijssystemen aanpassen want ze komen niet meer tegemoet aan de vaardigheden die de arbeidsmarkt vraagt. Zelfs jongeren die niet zelf een onderneming oprichten, zullen bij potentiële werkgevers in toenemende mate alleen kansen krijgen als ze blijk geven van een ondernemerschapsgeest.”

Madeinoostvlaanderen heeft alvast elke dag aandacht voor de verwezenelijkingen van zowel grote als kleine ondernemingen uit tal van sectoren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.