Nieuws Oost-Vlaanderen Vlaams parlementslid Bothuyne steekt eerste vuur aan van nieuwe biomassacentrale in Ronse

Vlaams parlementslid Bothuyne steekt eerste vuur aan van nieuwe biomassacentrale in Ronse

Vlaams parlementslid Bothuyne steekt eerste vuur aan van nieuwe biomassacentrale in Ronse

RONSE/KRUISEM – In het kader van de Voka Zomerstages bezocht Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne op 15 oktober Biosynergy in Ronse. Bothuyne kreeg de eer om het eerste vuur van de nieuwe biomassacentrale op de industriezone Pont West aan te steken. Met deze stage sluit Voka Oost-Vlaanderen de succeseditie van 2021 af.

Vlaams parlementslid en schepen van Kruisem, Robrecht Bothuyne sloot de succeseditie van de Voka Zomerstages in Oost-Vlaanderen af bij Biosynergy in Ronse. Het van oorsprong Kruisemse bedrijf is actief in het ontwerpen, installeren en onderhouden van biomassaverbrandingsinstallaties die restproducten omzetten in kostbare energie.

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, liet deze zomer 120 politici beter kennismaken met evenveel bedrijven actief in zeer diverse sectoren. In Oost-Vlaanderen werden 11 bedrijven bezocht, onder andere door Premier De Croo, Vicepremier Van Peteghem en Vlaams minister Matthias Diependaele. De bedoeling is dat tijdens een Voka zomerstage een politica/politicus in een dag het reilen en zeilen van een Vlaamse onderneming beter leert kennen. De Voka Zomerstages vormen dan ook de ideale brug tussen Wetstraat en werkvloer, en bieden zowel ondernemers als politici de kans om gedachten uit te wisselen.

“First fire” Pont West biomassacentrale

Vlaams parlementslid Bothuyne, voorzitter van de commissie economie, werk & innovatie in het Vlaams parlement, begon de dag met een ontbijt en een introductie over bio-energie in Vlaanderen en de werking van Biosynergy. Dit werd gevolgd door een wandeling rond de industriezone Pont West, inclusief een bezoek aan het aangeplante korte omloophout. Een bezoek en uitleg over biomassacentrales en warmtenetten volgde in de namiddag. Als kers op de taart mocht Bothuyne, samen met Ronses schepen Jan Foulon, het eerste vuur aansteken van de nieuwe biomassacentrale op Pont West, een speciaal moment in de biomassawereld. Kortom een leerrijke stage voor iedereen inclusief discussies over duurzaamheid, biomassaprojecten, maar ook welke motivatie werknemers hebben om te werken voor de hernieuwbare energiesector.

Robrecht Bothuyne, Vlaams Parlementslid en schepen van Kruisem: “Duurzame biomassa, afval dus, herwerken tot groene energie is nooit belangrijker geweest. De huidige energieprijzen zorgen ervoor dat bedrijven op zoek gaan naar oplossingen om zeker te zijn van betaalbare groene warmte en stroom voor hun productieprocessen. Biosynergy toont hoe dat kan op een rendabele en milieuvriendelijke manier.”

“Verheugd samen te werken met Stad Ronse, Solva en VME fase 1 aan de verduurzaming van Pont West. De echte omwenteling in de energetische transitie zal er pas komen als ondernemers er hun schouders onderzetten. De verdere uitrol van het warmtenet op fase 2 & 3 van Pont West, biedt toekomstige bedrijven de kans om aan hun warmtebehoeften te voldoen op een veilige, efficiënte, hernieuwbare, en betaalbare manier. Het energievraagstuk en zijn uitdagingen zijn lang nog niet opgelost, maar al doende leert men. Niets doen is geen optie meer”, klinkt het bij Biosynergie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.