Aarschotse frituren erkend als monument Foto: mdt

Aarschot telt liefst twee frituren die worden erkend als monument

De stad Aarschot heeft er plots twee monumenten bij: Frituur Marina en Frituur bij Luc & An kregen vorige week de officiële erkenning vanuit Vlaanderen wegens hun authenticiteit. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de uitbaters erg tevreden zijn.

75 frituren stelden zich kandidaat om de erkenning van monument binnen te rijven. Uiteindelijk werden er drie frituren uitgekozen, waarbij er twee ook uit Aarschot komen. Een van hen is Frituur Marina, waarbij uitbaters Marina Janssens (62) en Luc Vos (65) al sinds 1992 trouw op post zijn in de Albertlaan nabij het treinstation. De frituur zelf bestaat volgens de eigenaars al sinds 1961. De frieten worden er nog met de hand gesneden en geserveerd in puntzakjes.

“Dit betekent heel veel voor ons, omdat we hier nu voor altijd mogen blijven staan. Daar deden we het voor”, zegt Marina. “Wij vinden dan ook dat die typische barakken iets typisch Belgisch zijn, en dat die dan ook sowieso moeten blijven staan. Onze frituur is deels een omgebouwde lijnbus, wat toch iets uniek is. Daarom kozen we ook voor de gele kleur op de voorkant.” Toegegeven, de frituur straalt wel charme uit. Al zijn er ook wel nadelen verbonden aan een frietkot van beperkte omvang.

“We hebben een pand in de buurt waar we alles stockeren, want dat past hier allemaal niet in”, klinkt het. “Daar koken we ook. Of we hier de afgelopen jaren al veel aanpassingen hebben moeten uitvoeren? We schilderen binnenin wel heel vaak, en ook het hout is al eens vervangen geweest. Het wordt goed onderhouden, maar veel hebben we nog niet moeten aanpassen. Als we nu iets aan de buitenkant willen veranderen, moet dat worden aangevraagd. Maar dat vinden we helemaal niet erg.”

Ook Frituur bij Luc & An van Luc De Ryck (56) en An Vermeulen (51) in de Bekaflaan is vanaf nu een monument. “De zekerheid dat de frituur mag blijven bestaan, doet veel deugd”, vertelt Luc. “We hebben dan ook nog veel zin om nog een lange periode door te gaan. Dit is alleszins een heel mooie erkenning. We zijn trouwens heel blij dat ook collega’s Luc en Marina in de prijzen vallen. Met hen hebben we een goede verstandhouding, en we zien elkaar ook helemaal niet als concurrenten. Als wij op vakantie zijn, nemen zij gewoon onze klanten over en vice versa. Bij deze wens ik ook minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) en het stadsbestuur te bedanken voor de steun”, besluit Luc.