Picture4 Werknemers aan het werk in de BuildUp-fabriek in Aarschot. Foto BuildUp

Aarschots bedrijf door Europa ingeschakeld voor groot energieproject

AARSCHOT - De Europese Commissie schakelt het Aarschotse bedrijf BuildUp in voor een grootschalig project rond energetische renovatie. Door off-site te bouwen en complete gevels en daken ter plekke te leveren, kan het bedrijf in een mum van tijd een woning klimaatneutraal maken. De belangstelling van Europa ontging ook de Vlaamse regering niet.

De Europese Commissie komt in Aarschot aankloppen voor expertise in energetische renovatie. Daarvoor is ze aan het juiste adres. BuildUp pakte eerder al uit met het ‘klimaatjasje’.

Door complete gevels en daken op voorhand te produceren, is een energierenovatie van pakweg een sociale woning in minder dan 24 uur geklaard. Samen met zonnepanelen en een waterpomp wordt de woning compleet energieneutraal. Dat betekent dat de woning evenveel energie opwekt als het produceert. Het blijft niet bij de theorie: BuildUp renoveerde onlangs al 160 sociale woningen in Frankrijk.

LEES OOK. ‘Klimaatjasje’ van dit Aarschotse bedrijf maakt huizen op één dag energieneutraal: “De oplossing voor energiearmoede”

Door hun werk zijn ze nu geselecteerd voor het Europese subsidietraject Life Giga Regio Factory. Dat project wil energetische renovatie versnellen en toegankelijker maken. Minister Matthias Diependaele bracht vrijdag een bezoekje aan het bedrijf.

 

Minister Matthias Diependaele bracht vrijdag een bezoek aan BuildUp.

“Als minister van Wonen juich ik innovatie in de bouwsector toe”, zegt minister Diependaele. “We zullen de sector de volgende jaren nodig hebben om alle uitdagingen op het gebied van wonen het hoofd te bieden. De Vlaamse regering draagt graag een steentje bij: via de projectoproep maken we 10 miljoen euro vrij om die innovatieve en experimentele technieken te steunen.”