Afbeelding3 Foto ppg

Bedrijventerrein in Rummen stapje dichter bij realisatie

RUMMEN, GEETBETS - De ‘never ending story’ rond de inplanting van een bedrijventerrein tussen de Grote Steenweg N716 en de Kraaistraat in Rummen zou nog weleens een tijd langer kunnen duren. De gemeenteraad keurde onlangs het gewijzigde Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor het bedrijventerrein goed. Of het buurtcomité opnieuw beroep aantekent is nog koffiedik kijken.

Het gemeentebestuur van Geetbets strijdt al om en bij de twintig jaar voor een nieuw bedrijventerrein om in eerste instantie de zonevreemde bedrijven uit de gemeente onderdak te bieden.

Ontwikkelaar InterLeuven kwam in 2008, samen met de gemeente, tot de conclusie dat een blok van 5 hectare landbouwgrond tussen de Kraaistraat en de Grote Steenweg N716 in Rummen de beste locatie is voor de inplanting van een bedrijventerrein. Het bestaande bedrijventerrein aan de Grote Steenweg, een boogscheut verderop, is al jaren ingenomen door twee kleine bedrijvencomplexen.

Maar de plannen voor het ontwikkelen van een nieuw 5 hectare groot bedrijventerrein lokte algauw hevig protest op. Een buurtcomité protesteerde door het planten van een groot aantal zwarte vlaggen, die jarenlang zouden dienstdoen om het ongenoegen van de buurtbewoners duidelijk te maken aan de buitenwereld. Het begin van een pijnlijke soap die in 2019 leidde tot de vernietiging van het RUP door de Raad van State.

Bezwaren weerlegd

"Die Raad van State besliste dat het Ruimtelijk Uitvoeringsplan moest hernomen worden vanaf de ontwerpfase en de beslissing door de gemeenteraad tot voorlopige aanvaarding van het DRUP van december 2015", zegt Bram Adams van InterLeuven. "In 2020 vond een nieuwe bevraging plaats die in februari 2022 leidde tot een nieuwe, voorlopige vaststelling. Maar daar kwam opnieuw protest tegen."

Michel Demeer en Werner Libens (foto) dienden 107 bezwaarschriften in om zelfs definitief af te zien van de plannen. Ook nog enkele andere bezwaarschriften kwamen toe bij het gemeentebestuur.

"De iGECORO weerlegde de meeste bezwaren en zette onder voorwaarden het licht op groen voor het gemeentebestuur om het gewijzigde RUP definitief vast te stellen, wat recent gebeurde", besluit Bram Adams.

Het is nu afwachten of het buurtcomité al dan niet beroep aantekent bij de Raad van State, waardoor het groeiproces van het vooropgestelde bedrijventerrein weer geremd zou worden. "Ik denk dat we in beroep zullen gaan”, reageert Michel Demeer van het buurtcomité. “Maar dat hangt natuurlijk niet van mij alleen af. De leden van het buurtcomité zullen daarover beslissen, in groep."