Nieuws Vlaams Brabant Leuvens bedrijf levert totaaloplossing voor opschaling woningrenovaties

Leuvens bedrijf levert totaaloplossing voor opschaling woningrenovaties

Leuvens bedrijf levert totaaloplossing voor opschaling woningrenovaties

LEUVEN – De Leuvense start-up Befutura ondersteunt steden en gemeenten en woningeigenaars bij de realisatie van grootschalige ‘energetische’ renovaties. Na Kessel-Lo en Heverlee volgt er nu een communicatiecampagne in Wilsele voor 1.000 inwoners. Befutura wil haar activiteiten opschalen. Zowel naar het aantal partnersteden als wat betreft nieuwe aannemers om het eco-systeem te versterken. 

Onderzoek van Agoria toont aan dat 95% van de bestaande woningen in Vlaanderen gerenoveerd moet worden om te voldoen aan de klimaatneutrale norm. Die ‘energetische’ renovaties zijn een speerpunt in de Europese relanceplannen. De Vlaamse regering maakt 437 miljoen euro vrij om elk jaar 95.000 renovaties te realiseren. Het huidige renovatietempo moet de komende jaren fors omhoog.

Collectieve renovatieplannen

Een van de pistes om die inhaalbeweging te realiseren, is dat steden collectieve renovatieplannen opzetten om energieverslindende woningen onder handen te nemen. Via een totaaltraject wil het Leuvense Befutura steden en gemeenten en woningeigenaars ondersteunen bij die grootscheepse renovaties.

Detectie renovatiepotentieel

Befutura ontwikkelde een model om te detecteren welke straten en wijken het grootste renovatiepotentieel hebben. De software die de start-up gebruikt, koppelt openbare data (de geometrie van gebouwen, het bouwjaar, de energieprestaties,…) aan andere parameters. “Zo weten steden en gemeenten in welke straten en wijken ze het best kunnen starten om de grootste klimaatwinst te boeken”, verduidelijkt Laurent Meertens, Head of Partnership Cities & Contractors van Befutura. “Als ze inloggen op het dashboard dat Befutura bouwde, kunnen ze per straat en per wijk volgen welke impact renovaties hebben op het energieverbruik en de CO2-uitstoot.” Op basis van de verzamelde data zet Befutura een communicatiecampagne op voor de bewoners van de straten en wijken met het grootste renovatiepotentieel.

Wilsele

Na Kessel-Lo en Heverlee start Befutura nu een nieuwe campagne in Wilsele voor 1.000 geselecteerde huiseigenaars. “We informeren hen over hoe een slimme renovatie zal leiden tot minder energieconsumptie, een lagere energiefactuur en meer comfort. Zo krijgen de bewoners een gepersonaliseerde berekening van hun huidige situatie en een overzicht van alle mogelijke technieken om hun energieverbruik terug te dringen en hun woning futureproof te maken. Befutura geeft ook het prijskaartje mee dat aan die ingrepen hangt, met een overzicht van de premies en subsidies waar de bewoners recht op hebben. Misschien het belangrijkste: de bewoners krijgen uitgerekend wanneer ze hun energische renovatie terugverdiend hebben.”, zegt Sebastian Matoso, co-founder van Befutura. Als de bewoners beslissen om tot een energetische renovatie over te gaan, begeleidt Befutura dat hele renovatietraject van A tot Z, met inzet van lokale aannemers zodat ook de lokale economie er wel bij vaart.

Meer partnersteden en nieuwe aannemers

Befutura wil nu haar activiteiten opschalen. Zowel naar het aantal partnersteden als wat betreft nieuwe aannemers voor het eco-systeem te versterken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Asse
Asse

Haviland trekt naar PIVO-site

ASSE - Streekintercommunale Haviland, die 35 gemeenten verenigt in het arrondissement Halle-Vilvoorde, verhuist in 2024 naar een nieuw hoofdkantoor op… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Brussel, Koekelberg
Brussel

4 falingen

VILVOORDE/BRUSSEL/KRAAINEM/SCHAARBEEK - De ondernemingsrechtbank van Brussel heeft 4 bedrijven failliet verklaard.  Lees meer