Nieuws Vlaams-Brabant Aarschots bouwbedrijf maakt omslag, grote bouwgroep stapt via dochter in kapitaal

Aarschots bouwbedrijf maakt omslag, grote bouwgroep stapt via dochter in kapitaal

beSteel heet voortaan BuildUp.

Aarschots bouwbedrijf maakt omslag, grote bouwgroep stapt via dochter in kapitaal

AARSCHOT – Hélène de Troostembergh (33), zaakvoerster van het Aarschotse bouwbedrijf beSteel, kondigde woensdagavond de geboorte van BuildUp aan, een bouwonderneming die voortgroeit uit het voormalige beSteel. BuildUp ambieert de conventionele bouw heruit te vinden dankzij een baanbrekende methode met gedigitaliseerde offsite constructie aan de basis. Een methode die eveneens aan de basis ligt van een nieuwe strekking ondernemers binnen de bouwsector die zich wél durven engageren om woningen op tijd op te leveren, binnen het afgesproken budget én dat alles binnen een doorgedreven duurzaamheidsambitie. De aankondiging dat marktleider Besix Group, via haar dochteronderneming Vanhout, investeert in BuildUp bevestigt het geloof in de ambitie van de Belgische onderneemster. 

De wereld bereikte de afgelopen jaren een point of no return. De duurzaamheidstransitie van bedrijven is hierbij niet langer een mooie extra, wel een substantiële must do met het oog op de verdere toekomst van onze
planeet. Ook de bouwsector moet mee. Ondanks het grote belang voor de economie kampt de sector echter, door een gebrek aan disruptie, met een traag stijgende productiviteit en een erg hoge ecologische voetafdruk. Zowat 50% van alle grondstoffen ter wereld gaan naar de sector, die bovendien verantwoordelijk is voor bijna 40% van alle CO2-uitstoot. De sector heeft nood aan ondernemers die de eeuwenoude boom door elkaar schudden door middel van disruptieve innovatie met digitalisering aan de basis.

Offsite constructie 

BuildUp, een bouwbedrijf dat voortvloeit uit het 5 jaar geleden door Hélène de Troostembergh opgerichte staalframebouwbedrijf beSteel, zal met digitale offsite constructie de bouwsector uitdagen om zichzelf opnieuw uit te vinden. “Het bouwen van een huis staat vandaag gelijk aan een langzaam, moeizaam proces. We zijn beland in een situatie waarin projectontwikkelaars en bouwbedrijven eigenlijk al vanaf de start van een project weten dat het aanhouden van de ingeschatte timing en budget nagenoeg onmogelijk wordt. Offsite constructie heeft dan ook alleen maar voordelen. Dankzij het gedigitaliseerde proces weet BuildUp perfect op voorhand hoeveel tijd en budget het nodig heeft om een project te implementeren en kan er bespaard worden op de intensieve processen die typisch zijn voor de sector. Zo komen bouwheren voortaan niet meer voor onaangename verrassingen te staan. Meer nog, deze methode van modulaire constructie belooft een
tijdsbesparing van 20 tot 50 procent. In tegenstelling tot de conventionele bouw is offsite constructie bovendien minimaal onderhevig aan het weer, een niet te onderschatten voordeel voor België”, zegt CEO Hélène de Troostembergh.

Huis op 1 dag 

Dankzij de hybride systemen die uit de geautomatiseerde machines rollen is het met BuildUp vanaf nu mogelijk om een huis op een bouwsite op één dag recht te trekken, op tijd, binnen budget en dat alles binnen een duidelijke duurzaamheidsambitie. Zo wil BuildUp op zo kort mogelijke tijd CO2-neutrale gebouwen optrekken. Deze allesomvattende offsite aanpak trekt de aandacht van enkele grote spelers in de business. Via haar dochter Vanhout pompt de wereldwijd actieve Belgische bouwgroep Besix Group kapitaal in BuildUp.

Besix Group 

“De bouw- en vastgoedsector zijn wereldwijd een belangrijke producent van broeikasgassen. Maar hoewel onze sector deel uitmaakt van het probleem, zijn wij bij Besix ervan overtuigd dat we ook deel uitmaken van de oplossing. Besix investeert, ontwikkelt en experimenteert al enkele jaren met nieuwe technologieën, nieuwe materialen en nieuwe bouwmethoden om van onze gebouwen positieve actoren te maken in de energietransitie. Onze alliantie met BuildUp maakt deel uit van diezelfde dynamiek. Wij geloven in BuildUp omdat het bedrijf duurzame oplossingen brengt met modulaire, geïndustrialiseerde en off-site constructies.
Deze aanpak zal bijdragen tot een aanzienlijke verbetering van de ecologische voetafdruk van onze sector: de industrialisatie van het bouwproces stelt ons in staat om afval te verminderen, het gebruik van materialen te
optimaliseren en de operationele prestaties op de werf te verbeteren”, zegt Pierre Sironval, Deputy CEO van Besix Group, nog.

Bij BuildUp werken een 90-tal mensen.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Batibouw uitgesteld

BRUSSEL - In samenspraak met het exposantencomité hebben de organisatoren van BATIBOUW beslist de editie van 2022 uit te stellen… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.