De site van de Cokeries du Brabant is vlakbij de Verbrande Brug (foto) gelegen. Credit: Belga Image.

Cokeries du Brabant op weg naar watergebonden activiteiten

GRIMBERGEN - De Vlaamse regering heeft het ontwerp van het brownfieldconvenant voor de zwaar vervuilde site van Cokeries du Brabant in Grimbergen (omgeving Verbrande Brug) goedgekeurd. Hiermee komt de toekomst van de site, de uitbouw van watergebonden logistieke activiteiten, een stap dichter bij.

Via dergelijke convenanten krijgen braakliggende of onderbenutte terreinen een nieuwe kwalitatieve bestemming. Het terrein van Cokeries du Brabant wordt een zone voor watergebonden logistieke activiteiten. “Omdat de ruimte in Vlaanderen schaars is, is het belangrijk via brownfieldconvenanten oude bedrijfsterreinen een nieuw leven te geven. Dat gebeurt ook met het oude bedrijfsterrein van het voormalige Cokeries Du Brabant in Grimbergen”, luidt het in regeringskringen.

Vervuilde grond en grondwater

Via brownfieldconvenanten biedt Vlaanderen de mogelijkheid om oude bedrijfsterreinen te saneren. In Grimbergen gaat het concreet om de sanering en de herontwikkeling van het noordelijke deel van de terreinen van de voormalige cokesfabriek . Die fabriek heeft bestaan van 1927 tot 1974. Het terrein is 11,5 ha groot en kampt met een ernstige historische vervuiling op het vlak van de grond en het grondwater.

Concessieovereenkomst

De Vlaamse Waterweg, eigenaar van het terrein, sloot na een marktbevraging een concessieovereenkomst af met het Aalsterse ontwikkelaar Montea en het Londerzeelse Warehouses De Pauw nv (WDP). Via die overeenkomst nemen Montea en WDP een groot deel van de saneringsplicht over. Via de concessieovereenkomst zijn een aantal verplichtingen opgenomen wat betreft het gebruik van de waterweg. Ook zal een mobiliteitseffectenrapport (MOBER) worden uitgevoerd om het aspect van de mobiliteit met voldoende zorg te kunnen behandelen.