Nieuws Vlaams Brabant Coronacrisis doet papieren facturatie vastlopen

Coronacrisis doet papieren facturatie vastlopen

Coronacrisis doet papieren facturatie vastlopen

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/BRUSSEL – Digitale facturatie bij bedrijven is nog geen vanzelfsprekendheid. Zeker in deze huidige crisistijd, lopen bedrijven die nog te papier-gericht handelen administratieve achterstand op. Dat zeggen accountingkantoren VGD Accountants, Baker Tilly, Moore, SBB Accountants & Adviseurs en Vandelanotte. “We roepen Belgische bedrijven op om dringend werk te maken van digitale facturatie die bedrijven moet ondersteunen bij een snellere, efficiëntere en veiligere verwerking van facturen”, luidt het. 

Slechts 5 procent van alle Belgische facturen wordt vandaag volledig digitaal verwerkt. Nochtans heeft papier-gerichte facturering volgens accountingkantoren VGD Accountants, Baker Tilly, Moore, SBB Accountants & Adviseurs en Vandelanotte heel wat nadelen. “Dat legt ook de coronacrisis nogmaals duidelijk bloot. Bedrijven die met verouderde facturatiesystemen werken, hinken in deze tijden nog meer achterop en krijgen hun administratie niet gebolwerkt. Belangrijke papieren blijven liggen op kantoor en wie thuiswerkt, beschikt niet altijd over een scan- en faxapparaat. Veel bedrijven bewaren papieren documenten bovendien een zekere tijd in quarantaine vooraleer ze te verwerken”, luidt het bij de initiatiefnemers.

80% overschakelen tegen eind 2020

De accountingkantoren hopen 80% van hun klanten te laten overschakelen naar een volledig digitaal systeem tegen eind 2020. De overstap naar een digitaal systeem is volgens hen van cruciaal belang voor een efficiënte en veilige boekhouding. “Wie rekeningen digitaal verstuurt en afhandelt, wint nu meer dan ooit tijd en geld. Bijkomend voordeel: doordat de advieskantoren dankzij digitale facturatie minder tijd moeten spenderen aan uitvoerend werk, kunnen ze zich meer focussen op de analyse van de cijfers en op de mogelijke opportuniteiten waar hun toevoegde waarde als adviseur ligt. Zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt is dit een echte meerwaarde”, klinkt het.

E-facturen nieuwe standaard 

De vijf accontancykantoren roepen bedrijven en ook leveranciers op om van e-facturen de nieuwe standaard te maken en zich aan sluiten bij een aanbieder van elektronische facturatie (privé, PEPPOL). Bij VGD Accountants, SBB Accountants & Adviseurs, Vandelanotte, Baker Tilly en Moore zijn samen ongeveer 1.750 medewerkers aan de slag en vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de boekhouding van bedrijven.

 

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.