ecowerf Foto: if

Ecowerf gaat containers vervoeren met vrachtwagens op zelf geproduceerde waterstof

De provincieraad van Vlaams-Brabant geeft een subsidie van ruim 1,1 miljoen euro aan EcoWerf. Het afvalverwerkingsbedrijf gaat daarmee haar wagenpark verduurzamen, door te werken met vrachtwagens aangedreven door zelf geproduceerde waterstof.

De afvalintercommunale Ecowerf wil tegen 2030 haar CO2-uitstoot verminderen met 40,3 procent. Om die doelstelling te halen zijn er plannen om het wagenpark te verduurzamen. “We vervoeren de containers van onze recyclageparken met tien vrachtwagens”, zegt voorzitter Rudi Beeken. “Omdat deze containerwagens heel wat meer kilometers per dag afleggen dan de ophaalwagens die afval aan huis ophalen, is het niet mogelijk om deze voertuigen op elektriciteit met behulp van batterijen te laten rijden. Waterstof kan wel een oplossing bieden. Want met waterstof, dat via waterstofcellen wordt omgezet in elektriciteit, krijgen onze vrachtwagens een veel groter rijbereik.”

Zonne-energie
Ecowerf onderzoekt nu hoe ze zelf waterstof kunnen produceren en hoe ze de transitie kunnen maken van dieselvoertuigen naar waterstofvoertuigen. Ze krijgen daarvoor via een streekfonds ondersteuning van de provincie. “We investeren via dit fonds 1.131.000 euro in duurzaam afvaltransport, rechtstreeks in het voordeel van de inwoners van de EcoWerf-gemeenten. Daarmee zetten we weer een stap vooruit in de realisatie van onze klimaatambities en we stimuleren verder de introductie van schone technologie in onze regio”, zegt Ann Schevenels (Open VLD), gedeputeerde voor Economie.

Er wordt ook samengewerkt met het bedrijf Solhyd uit Bierbeek. Hier worden waterstofpanelen ontwikkeld die de productie van waterstof op zonne-energie mogelijk maken. EcoWerf zal zo’n waterstofpanelen installeren op haar site in Wilsele zodat er op een milieuvriendelijke manier waterstof kan opgewekt worden. Het overschot aan waterstof, dat er in de zomer zeker zal zijn, kan ook worden gebruikt in de vergister van EcoWerf voor de productie van biogas. En met biogas kan men weer elektriciteit en warmte opwekken.

“Een werkgroep met de provincie Vlaams-Brabant, EcoWerf, Solhyd en KU Leuven, bereidt deze hele onderneming nu voor. Dit wordt een voorbeeldproject voor andere transportactiviteiten in heel Vlaams-Brabant en daarbuiten”, besluit gedeputeerde Schevenels.